Integraal Ambulante Jeugdhulp kan worden beschouwd als samenvoeging van alle hulpvormen die aan te merken zijn als cure-gericht. Feitelijk zijn drie typen ambulante jeugdhulp geïntegreerd: de ambulante Jeugd- en Opvoedhulp (J&O), de jeugd-Geestelijke GezondheidsZorg (j-GGZ) en een deel van de ambulante behandeling aan jeugdigen met een verstandelijke, psychische of lichamelijke beperking. De overeenkomsten tussen de doelgroepen van deze voormalige ‘bloedgroepen’ zijn te groot om de voorheen grote verschillen in bekostigingsstructuur en spelregels te verantwoorden. Meer gespecificeerd vallen hier alle vormen van jeugdhulp onder waarbij sprake is van behandeling, diagnostiek, ontwikkeling, aanleren van vaardigheden en het leren omgaan met beperkingen. Vanuit functioneel opzicht moet dan worden gedacht aan alle GGZ-behandelaars. Maar ook opvoedondersteuners, coaches , trainers, vaktherapeuten en psycho-sociaal werkers die zich primair richten op behandeling, diagnostiek, ontwikkeling, aanleren van vaardigheden en het leren omgaan met beperkingen.
Dyslexiezorg
Hulp bij EED is hulp bij ernstige lees- en spellingsproblematiek.
Duurzaam Ambulante Jeugdhulp
De doelgroep bestaat uit jeugdigen die structureel hulp nodig hebben bij het opgroeien, bijvoorbeeld omdat zij een beperking, langdurige psychische stoornis of chronische ziekte hebben, zoals: 1. Jeugdigen met een (licht) verstandelijke beperking; 2. Jeugdigen met een zintuiglijke beperking; 3. Jeugdigen met een lichamelijke beperking; 4. Jeugdigen met een somatische aandoening; en 5. Jeugdigen met een psychiatrische aandoening.
De structurele onderdelen van de hulpbehoefte van deze jeugdigen vallen onder deze productcategorie. Voor aanvullende, meer incidenteel getinte jeugdhulp kan een beroep worden gedaan op de productcategorie integrale ambulante jeugdhulp Duurzame ambulante jeugdhulp bestaat uit de volgende onderdelen: 1. Individuele begeleiding in de vormen Basis- Begeleiding en Gespecialiseerde begeleiding 2. Groepsbegeleiding in de vorm van groep gebonden dagactiviteiten op 3 niveaus van intensiteit 3. Persoonlijke verzorging basis en extra
Jeugdhulp met Verblijf
Residentiële/klinische of intramurale hulp of verblijfshulp is een benaming voor uiteenlopende typen van jeugdhulp voor kinderen en jongeren tot 18 jaar in combinatie met verblijf. In de verblijfshulp verblijven jeugdigen, op vrijwillige of gedwongen basis, dag en nacht buiten hun eigen omgeving. Er bestaan verschillende typen residentiële hulp zoals pleegzorg, gesloten, besloten en open leefgroepen. Ook zijn er leefgroepen met een deeltijdarrangement, waarbij jongeren deels in de groep wonen en bijvoorbeeld in het weekend thuis zijn. Onder Jeugdhulp met Verblijf worden 9 percelen gerangschikt: 1. Logeren 2. Pleegzorg 3. Opvoeding door professionele opvoedouders (>6 maanden) 4. Verblijf jeugdigen met een beperking 5. Kortdurend verblijf J&O (groep) (maximaal 4 maanden) vanaf 6 jaar 6. Langdurend verblijf J&O (groep) (>4 maanden) 7. Klinisch verblijf 8. Residentieel behandeltraject zwaar specialistisch (aangevuld met GGZ behandeling) 9. Crisisopvang
Sociaal team/jeugdteam (ik weet het niet)
Indien u geen keuze kunt maken of niet goed weet welke hulp passend is, kunt u contact opnemen met het betreffende lokale Sociaal team of Jeugd team. De lokale teams geven advies over jeugdhulp en zorgen voor de toegang tot de jeugdhulp. Zij bekijken samen met het kind en zijn/haar ouders of verzorgers welke hulp het beste is. Het lokale team zorgt ervoor dat het kind de gekozen hulp daadwerkelijk krijgt. Tevens is het raadzaam om contact op te nemen met het Sociaal Team/Jeugdteam indien er (mogelijk) sprake is van meervoudige of complexere problematiek.