Lijst met begrippen die de Beschikbaarheidswijzer hanteert.
Jeugdhulp met Verblijf
Residentiële/klinische of intramurale hulp of verblijfshulp is een benaming voor uiteenlopende typen van jeugdhulp voor kinderen en jongeren tot 18 jaar in combinatie met verblijf. In de verblijfshulp verblijven jeugdigen, op vrijwillige of gedwongen basis, dag en nacht buiten hun eigen omgeving. Er bestaan verschillende typen residentiële hulp zoals pleegzorg, gesloten, besloten en open leefgroepen. Ook zijn er leefgroepen met een deeltijdarrangement, waarbij jongeren deels in de groep wonen en bijvoorbeeld in het weekend thuis zijn. Binnen de regio Alkmaar kennen we binnen Jeugdhulp met Verblijf 8 verblijfspercelen, te weten : Logeren, Pleegzorg, Opvoeding door professionele opvoedouders (>6 maanden), Verblijf jeugdigen met een beperking , Kortdurend verblijf J&O (groep) (maximaal 4 maanden) vanaf 6 jaar, Langdurend verblijf J&O (groep) (>4 maanden), Klinisch verblijf, Residentieel behandeltraject zwaar specialistisch (aangevuld met GGZ behandeling), Crisisopvang, Jeugdhulpvervoer
Gecertificeerde instelling (GI)
Rechtspersoon zoals gedefinieerd in artikel 1.1 van de Jeugdwet die in het bezit is van een certificaat of voorlopig certificaat als bedoeld in artikel 3.4 van de Jeugdwet en die een kinderbeschermingsmaatregel en/of jeugdreclassering uitvoert.
Jeugdhulp
Ondersteuning van en hulp en zorg, niet zijnde preventie, aan jeugdigen en hun ouders bij het verminderen, stabiliseren, behandelen en opheffen van of omgaan met de gevolgen van psychische problemen en stoornissen, psychosociale problemen, gedragsproblemen of een verstandelijke beperking van de jeugdige, opvoedingsproblemen van de ouders of adoptiegerelateerde problemen;
Het bevorderen van de deelname aan het maatschappelijk verkeer en van het zelfstandig functioneren van jeugdigen met een somatische, verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking, een chronisch psychisch probleem of een psychosociaal probleem en die de leeftijd van achttien jaar nog niet hebben bereikt, en
Het ondersteunen bij of het overnemen van activiteiten op het gebied van de persoonlijke verzorging gericht op het opheffen van een tekort aan zelfredzaamheid bij jeugdigen met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking of een somatische of psychiatrische aandoening of beperking, die de leeftijd van achttien jaar nog niet hebben bereikt, o met dien verstande dat de leeftijdgrens van achttien jaar niet geldt voor jeugdhulp in het kader van jeugdstrafrecht
Logeren
Een flexibele vorm van kortdurend verblijf waarbij de jeugdige in een huiselijke omgeving logeeropvang wordt geboden met, afhankelijk van de ondersteuningsvraag, ontwikkelingsgerichte begeleiding ,toezicht en/of zorg (24 uur per dag). Logeren wordt ook wel respijtzorg genoemd: het tijdelijk en volledig overnemen van de zorg van ouders/verzorgers zodat zij een adempauze kunnen nemen. Ten tweede kan het worden ingezet om de jeugdige te laten ontwikkelen, bijvoorbeeld om meer zelfredzaam te leren zijn.
Ranking
Zorgaanbieders worden op basis van actueel bijhouden van wachtlijstgegevens geranked in het systeem (bovenaan geplaatst). De inlog en de wachttijden bepalen waar in het systeem de aanbieder actueel naar boven komt. Het systeem ranked als volgt:
Kortste wachttijd
Meest accuraat (laatste datum bijgewerkt)
Verwijzer
De organisatie of persoon die de jeugdige en/of zij/haar ouders heeft verwezen naar de jeugdhulp, waarbij de volgende opties gelden:
Jeugdhulpaanbieder, aanbieder van preventie of gecertificeerde instelling
Zoekfunctie
De functie in het systeem waarop verwijzers specifiek aanbod kunnen zoeken, mits aangegeven door de instelllingen.
Kortdurend verblijf J&O (groep) (maximaal 4 maanden) vanaf 6 jaar
Kortdurend verblijf is een interventie waarbij een jeugdige tijdelijk en deels of volledig uit huis wordt geplaatst en waarbij hij of zij tijdelijk op een verblijfsgroep wordt geplaatst. De verhouding met de ouders of pleegouders is dusdanig verstoord, dat een kortdurende plaatsing van maximaal 4 maanden in combinatie met noodzakelijke behandeling, kan leiden tot een terugkeer van de jongere in het gezin. Kortdurend verblijf moet ook de mogelijkheid bieden om indien mogelijk jongeren voor te bereiden op zelfstandig wonen.
Opvoeding door professionele opvoedouders (>6 maanden)
In deze vorm kan een kind opgroeien bij professionele opvoedouders in een zo normaal mogelijke gezinssetting, met 1 tot 4 jeugdigen. Het gaat om jeugdigen waarvan de ouders zelf (zware) problemen hebben en de opvoeding niet meer of niet meer volledig ter hand kunnen nemen. De gedrags- en leerproblemen van de jeugdigen laten zich samenvatten van relatief licht tot ernstig.
Verblijf jeugdigen met een beperking
Het product kent verschillende varianten of deelproducten. Deze zijn afhankelijk van: de grondslag (verstandelijke beperking, lichamelijke beperking of psychische beperking), de zwaarte van de zorgvraag, of er al dan niet behandeling wordt geboden en of er al dan niet dagbesteding wordt geboden. Voor het onderscheid van de deelproducten wordt de indeling in zorgzwaartepakketten toegepast en de inhoudelijke beschrijving hiervan door de Nederlandse Zorgautoriteit.
Langdurend verblijf J&O (groep) (>4 maanden)
Langdurend verblijf is een combinatie van wonen, begeleiding en behandeling. Bij jongeren tussen de 6-18 jaar waarbij op meerdere leefgebieden problemen spelen en die niet in staat zijn om te worden opgevoed door opvoedouders door de zwaarte van de problematiek, is een langdurende plaatsing met begeleiding en behandeling nodig. Het betreft jongeren die vaak een lange historie van hulpverlening hebben en die veel moeite hebben om hun plek in de maatschappij te vinden. Veel voorkomende problemen zijn een zwakke sociale context, externaliserende (regelovertreding) en internaliserende problemen (depressie), veiligheidsrisico’s, verstandelijke beperkingen en GGZ problematiek.
Klinisch verblijf GGZ
De jeugdige wordt individueel behandeld op grond van een DSM-benoemde stoornis. Door de ernst van de beperkingen is jeugdige aangewezen op een intensieve vorm van begeleiding en een aangepast leefklimaat. De behandeling is gericht op maatschappelijk herstel en op het verminderen of voorkomen van verergering van gedragsproblemen, waardoor een blijvende verbetering in het functioneren wordt gerealiseerd. Op deze wijze draagt het verblijf bij aan het oplossen van de ontstane problemen in de eigen omgeving van de jeugdige zodat een terugkeer naar huis of de eigen/directe omgeving mogelijk is.
Beschikbaarheid (wachttijd)
Beschikbaarheid in weken vanaf uw huidige inlogdatum tot de eerste datum van de intake/diagnosetraject (zie het begrip intake/diagnose)
Beschikbaarheid in weken vanaf uw huidige inlogdatum tot de daadwerkelijk start van uw ambulante hulp, behandeling of verblijf. Deze beschikbaarheid is inclusief uw wachttijd tot de intake/diagnose. Bijvoorbeeld: uw eerste intakegesprek kan binnen 2 weken plaatsvinden en de eerste daadwerkelijke hulp, behandeling of verblijf kan daarna binnen 4 weken starten, dan vult u uw beschikbaarheid in met 6 weken.
Deelnemende gemeenten
Alle gemeenten binnen de jeugdzorgregio's die deelnemen aan de Beschikbaarheidswijzer. De deelnemende regio's kunt vinden op de 'Regiokaart'.
Intake/Diagnose
Intake: verkennend gesprek met de jeugdige door de aanbieder om te bepalen of er inzet van tweede lijnszorg nodig is en of de betreffende aanbieder dit kan bieden.
Diagnose: het stellen van een diagnose binnen de jGGz.
De beschikbaarheid voor intake/diagnose geldt vanaf moment van invullen beschikbaarheid en moment waarop het eerste gesprek de intake of diagnosetraject kan starten.
LET OP: het intake of diagnosetraject vormt onderdeel van de totale beschikbaarheid per zorgvorm. Bijvoorbeeld: als u een jeugdige uiteindelijk ambulante begeleiding midden/zwaar nodig heeft en deze zorg start over 4 weken en daarbinnen ziet u de jeugdige voor intake binnen twee weken, moet u voor de ambulante begeleiding 4 weken in vullen en de intake op 2 weken.
Jeugdige
Jeugdige zoals gedefinieerd in artikel 1.1 van de Jeugdwet.
Persoon die:
De leeftijd van achttien jaar nog niet heeft bereikt,
De leeftijd van achttien jaar heeft bereikt en ten aanzien van wie op grond van artikel 77c van het Wetboek van Strafrecht recht is gedaan overeenkomstig de artikelen 77g tot en met 77gg van het Wetboek van Strafrecht
De leeftijd van achttien jaar doch niet de leeftijd van drieëntwintig jaar heeft bereikt en ten aanzien van wie op grond van deze wet: – is bepaald dat de voortzetting van jeugdhulp als bedoeld in onderdeel 1°, waarvan de verlening was aangevangen vóór het bereiken van de leeftijd van achttien jaar, noodzakelijk is; – vóór het bereiken van de leeftijd van achttien jaar is bepaald dat jeugdhulp noodzakelijk is, of – is bepaald dat na beëindiging van jeugdhulp die was aangevangen vóór het bereiken van de leeftijd van achttien jaar, binnen een termijn van een half jaar hervatting van de jeugdhulp noodzakelijk is;
Jeugdhulp Ambulant
Tot de Ambulante jeugdhulp wordt alle jeugdhulp gerekend die geen Jeugdhulp met verblijf is. Het gaat dan om zorg dat niet binnen een insteling wordt gegeven, niet plaatsgebonden is en in de thuis maar binnen de thuissituatie wordt gegeven. Binnen de regio Alkmaar kennen we binnen Jeugdhulp ambulant onderscheid tussen Integraal ambulante jeugdhulp, Dyslexie hulp en Duurzaam ambulante jeugdhulp.
Profiel Aanbieder
Een toelichting in het systeem vanuit de aanbieder waarin type zorg, doelgroep en enkele specialisaties en kenmerken (o.a. geloofsovertuiging) van de aanbieder wordt aangegeven.
Pleegzorg
Een voorziening voor hulpverlening aan jeugdigen en hun ouders/gezin, waarbij tijdelijke of permanente verzorging en opvoeding worden verleend binnen een gezinsverband door één of meer natuurlijke personen, zijnde niet de ouders, stief- of adoptieouders op grond van een toekenning en onder begeleiding van een hulpverleningsinstantie.
Zorgvorm
De zorgvormen zijn integraal door de regio's samengesteld vanuit de gecontracteerde producten en te ontsluiten op hoofdcategorie of een diepere subcategorie. Specifieke zorgvormen of arrangementen die door grotere aanbieders aangeboden worden en waarvan de beschikbaarheid afwijkt van hetgeen bij de integrale zorgvorm is ingevuld kan door de aanbieder in een apart veld vermeld worden. Via de zoekfunctie kan er dan naar deze zorgvormen gezocht worden.
Residentieel behandeltraject zwaar specialistisch (aangevuld met GGZ behandeling)
Zwaar specialistische residentieel behandeling met een integraal driemilieu aanbod van verblijf, zorg en dagbesteding/onderwijs, aangevuld met GGZ behandeling. Deze behandelcapaciteit is bedoeld als achtervang voor jongeren met zeer complexe en meervoudige problematiek voor wie gezien de hulpvraag niet (direct) een passend aanbod in de eigen regio voorhanden is. Meestal gaat het om jongeren met forse gedragsproblematiek (zowel internaliserend als externaliserend). Ook voor jongeren met een licht verstandelijke beperking.
Crisisopvang
Crisisopvang biedt acuut hulp en tijdelijk verblijf aan een jeugdige in een pleeggezin of in een instelling wanneer er sprake is van een crisissituatie in een gezin waardoor op zeer korte termijn opvang en hulp voor een jeugdige buiten het gezin noodzakelijk is. Het bestaat uit specialistische spoedhulp door een ambulante hulpverlener, eventueel in combinatie met het bieden van 24/7 veilige dag- en nachtopvang. De maximale verblijfsduur van de crisisopvang is 4 weken. Verlenging kan alleen plaatsvinden na een hernieuwde toekenning van het betreffende gebiedsgerichte team.
Jeugdhulpvervoer
Jeugdhulpvervoer is het vervoer van de jeugdige naar en van een locatie ten behoeve van de jeugdhulp die de jeugdige daar ontvangt van Opdrachtnemer. Als de jeugdige door Opdrachtnemer wordt vervoerd naar en van de locatie van Opdrachtnemer, dan is Opdrachtnemer verantwoordelijk voor het verzorgen en bekostigen hiervan, ongeacht of het lokale team een aparte toekenning heeft afgegeven voor jeugdhulpvervoer.
Dyslexiezorg
Diagnostiek en Behandeling bij Ernstige Dyslexie
Duurzaam ambulante jeugdhulp
De doelgroep bestaat uit jeugdigen die structureel hulp nodig hebben bij het opgroeien, bijvoorbeeld omdat zij een beperking, langdurige psychische stoornis of chronische ziekte hebben, zoals: 1. Jeugdigen met een (licht) verstandelijke beperking; 2. Jeugdigen met een zintuiglijke beperking; 3. Jeugdigen met een lichamelijke beperking; 4. Jeugdigen met een somatische aandoening; 5. Jeugdigen met een psychiatrische aandoening. De structurele onderdelen van de hulpbehoefte van deze jeugdigen vallen onder deze productcategorie.
Veelgestelde vragen
In onderstaande rubrieken vindt u antwoorden op veelvoorkomende vragen. Staat uw antwoord er niet bij? Neem contact met ons op via 'Stel een vraag'.
Hoe ontvang ik de registratiecode?
Als uw organisatie gecontracteerde zorg levert aan een deelnemende zorg regio ontvangt u van uw zorg regio een registratie code om deel te nemen aan de Beschikbaarheidswijzer. Als u uw registratiecode heeft ontvangen kunt u hier registreren. U wordt daarna gevraagd een wachtwoord aan te maken.
Ik lever wel gecontracteerde zorg, maar heb geen registratiecode ontvangen?
Klik hier om contact op te nemen met uw zorgregio.
Waarom kan ik niet inloggen met mijn registratiecode?
U gebruikt uw registratiecode om een account aan te maken. Klik hier om te registreren. Heeft u eerder al een account en een wachtwoord aangemaakt klik dan hier om in te loggen. Indien u uw wachtwoord vergeten bent klik dan hier om een nieuw wachtwoord aan te vragen.
Wachtwoord vergeten, maar geen herstelcode ontvangen?
Controleer alstublieft of u het juiste e-mailadres heeft ingevoerd om een herstelcode aan te vragen. Het kan zijn dat deze in uw 'ongewenste mail' (spam) is beland. Als dit hetzelfde e mailadres is als waar u zich mee heeft geregistreerd klik dan hier om contact op te nemen
Veelgestelde vragen
In onderstaande rubrieken vindt u antwoorden op veelvoorkomende vragen. Staat uw antwoord er niet bij? Neem contact met ons op via 'Stel een vraag'.
Hoe ontvang ik de registratiecode?
Als uw organisatie gecontracteerde zorg levert aan een deelnemende zorg regio ontvangt u van uw zorg regio een registratie code om deel te nemen aan de Beschikbaarheidswijzer. Als u uw registratiecode heeft ontvangen kunt u hier registreren. U wordt daarna gevraagd een wachtwoord aan te maken.
Ik lever wel gecontracteerde zorg, maar heb geen registratiecode ontvangen?
Klik hier om contact op te nemen met uw zorgregio.
Waarom kan ik niet inloggen met mijn registratiecode?
U gebruikt uw registratiecode om een account aan te maken. Klik hier om te registreren. Heeft u eerder al een account en een wachtwoord aangemaakt klik dan hier om in te loggen. Indien u uw wachtwoord vergeten bent klik dan hier om een nieuw wachtwoord aan te vragen.
Wachtwoord vergeten, maar geen herstelcode ontvangen?
Controleer alstublieft of u het juiste e-mailadres heeft ingevoerd om een herstelcode aan te vragen. Het kan zijn dat deze in uw 'ongewenste mail' (spam) is beland. Als dit hetzelfde e mailadres is als waar u zich mee heeft geregistreerd klik dan hier om contact op te nemen
Kan ik een ander e-mailadres gebruiken om in te loggen?
Het emailadres wat gekoppeld is aan uw account is het emailadres wat bekend is bij uw zorgregio. Als u dit wilt wijzigen dient u dit bij uw zorgregio aan te vragen. Klik hier om contact op te nemen met uw zorgregio. U ontvangt een nieuwe registratiecode. U kunt deze vervolgens hier invoeren om een profiel aan te maken.
Kan ik een account gebruiken voor meerdere regio’s?
Dat kan. Als u zorg levert in meerdere regio’s kan het zijn dat u bij verschillende zorgregio’s geregistreerd staat met verschillende email adressen. U heeft dan waarschijnlijk meerdere registratiecodes ontvangen, waarmee meerdere profielen aangemaakt kunnen worden. U kunt op desktop een koppel verzoek indienen om in het vervolg al uw zorgregio’s vanuit één profiel te beheren.
Hoe kan ik het beste de wachttijden doorgeven van producten die bij ons onderverdeeld zijn in subcategorieën?
Voor de betreffende producten vult u de meest voorkomende zorg en wachttijd in. In het veld afwijkende wachttijden vult u specifiek de onderdelen in die anders zijn dan het meest voorkomend.
Voorbeeld verblijfs producten, waar er sub-percelen zijn op basis van groepsgrootte, zorgintensiteit e.d.: - Onder kortdurend verblijf J&O (max 4 maanden en meest voorkomend) valt bij ons Begeleid wonen (4 weken wachttijd) en KTC (32 weken wachttijd).
U vult in dit geval 16 weken in bij Kortdurend verblijf. In het veld afwijkende wachttijden vult u in:
Bij Pleegzorg is soms binnen een week geschikte pleegouders gevonden, maar soms duurt het zelfs wel maanden. Hoe geef ik een hier een reële wachttijd?
U stelt op basis van de data van afgelopen jaar vast wat de gemiddelde wachttijd is geweest voor Pleegzorg. Deze wachttijd geeft u door, bij afwijkende wachttijden vermeldt u dat de wachttijd fluctueert en casus afhankelijk is.
Mist u gecontracteerde zorg in uw profiel? Of staan er juist producten die u niet levert?
Het kan zijn dat onze selectie niet helemaal met uw aanbod overeenkomt. Stel hierover een inhoudelijke vraag aan de projectleider van uw zorgregio bij het kopje 'Stel een vraag' dan wordt dit z.s.m. aangepast.
Veelgestelde vragen
In onderstaande rubrieken vindt u antwoorden op veelvoorkomende vragen. Staat uw antwoord er niet bij? Neem contact met ons op via 'Stel een vraag'.
Aanbieder kan niet meer inloggen met zijn registratie code?
Wellicht zit de aanbieder in het verkeerde inlogscherm. Heeft aanbieder al een wachtwoord aangemaakt? Zo nee, ga naar 'Ik heb al een account maar geen wachtwoord' onder de inloggen knop. Daar kan de aanbieder een wachtwoord aanmaken met uw registratie code. Zo ja, neem dan contact op met Webapptool.
Een aanbieder heeft een nieuw wachtwoord aangevraagd maar geen herstelcode ontvangen?
De herstelcode wordt per mail verstrekt. Het kan zijn dat deze in uw 'ongewenste mail' (spam) is belandt, kijk daar dus ook even.
Stel een vraag
Wij helpen u graag verder bij het gebruik van de Beschikbaarheidswijzer
Inhoudelijke vraag
Heeft u een inhoudelijke vraag, bijvoorbeeld over uw gecontracteerde producten, neem dan contact op met uw zorgregio.
Stel hieronder een vraag en we reageren zo spoedig mogelijk
Downloads
Ga hieronder naar alle documenten en downloads.
Wijzigingen
Vraag voor een wijziging in uw profiel een onderstaand verzoek aan. Het team van de Beschikbaarheidswijzer neemt deze in behandeling en brengt u op de hoogte zodra de wijziging is doorgevoerd.
Regio's koppelen
In meerdere regio's actief? Uw account kan gekoppeld worden voor gebruiksgemak.
E-mailadres wijzigen
Wilt u het e-mailadres van uw account wijzigen, dien onderstaand verzoek in. Dit betreft het e-mailadres waarmee u inlogt op de Beschikbaarheidswijzer (niet het contact e-mailadres voor verwijzers). Let op: op dit e-mailadres ontvangt u vervolgens ook de communicatie over de Beschikbaarheidswijzer.
Naam zorginstelling wijzigen
Hier kunt u de aangepaste naam doorgeven. De naam van uw zorginstelling is gekoppeld aan uw account.
Hulp nodig? We staan voor u klaar.
Of u nou bezig bent met het opzetten van uw Beschikbaarheidswijzer account, het perfectioneren van uw profiel of ondersteuning nodig heeft bij functies, wij staan voor klaar.
Of u nou bezig bent met het opzetten van uw Beschikbaarheidswijzer account, het perfectioneren van uw profiel of ondersteuning nodig heeft bij functies, wij staan voor klaar.