De Specialistische GGZ (S-GGZ) betreft hulp voor jeugdigen met een matige tot intensieve hulpvraag waarbij sprake is van (een ernstig vermoeden van) een stoornis benoemd in de DSM-5. Ondersteuning door de POH-GGZ, huisarts, lokaal team en behandeling in de GB-GGZ heeft onvoldoende resultaat geboden of zal onvoldoende resultaat bieden, waardoor de inzet van de S-GGZ noodzakelijk is.
1.1 Behandeling - 54002
Onderaannemer zorgt voor ondersteuning aan de jeugdige en zijn omgeving. De zorg wordt bij voorkeur outreachend geboden en is gericht op de individuele behoeften van de jeugdige. Bij de vraagverheldering wordt het functioneren op alle relevante leefgebieden meegenomen, bijvoorbeeld het onderwijs, (pleeg)gezinssituatie, vrije tijd. Er wordt systeemgericht gewerkt, waarbij ook het netwerk van de jeugdige wordt meegenomen. Bij het bieden van de zorg wordt door onderaannemer samengewerkt met alle betrokken zorgverleners binnen het brede domein rondom de jeugdige en diens leefwereld.
1.2 Behandeling - Hoog Specialistisch - 54003
Product bij Altrecht.
1.3 Diagnostiek - 54004
S-GGZ Jeugd Diagnostiek omvat alle activiteiten gericht op verduidelijking van de klachten en van de zorgvraag.
1.4 Diagnostiek - Hoog Specialistisch - 54005
Product bij Altrecht.
1.5 Forensisch - 54006
Forensische GGZ behandeling die nodig is in een vrijwillig kader (zonder (strafrechtelijke) maatregel) of een gedwongen kader (met een strafrechtelijke maatregel). Het gaat om diagnostiek, risicotaxatie en/of ambulante behandeling van jeugdigen met (dreigend) ernstig grensoverschrijdend gedrag en/of (dreigend) delict gedrag. De behandeling kan individueel, in een groep of beide zijn. Het gevaarscriterium van (dreigend) ernstig grensoverschrijdend gedrag en/of delictgedrag is leidend in de bepaling of forensische jeugdhulp nodig is. Daarnaast gaat het veelal om jeugdigen die zijn of worden gediagnostiseerd met psychische/psychiatrische problematiek, gedrags- of ontwikkelingsstoornis (bijv. LVB, ADHD en/of ASS) en/of een bedreigde persoonlijkheidsontwikkeling
1.6 Deelprestatie verblijf - 54011, 54012, 54013
Deelprestatie Veblijf betreft een klinisch verblijf waarbij met overnachting niet noodzakelijk is, maar wel meerdere behandelingen gedurende dag worden aangeboden en spreiding over de dag noodzakelijk is. Deelprestatie Verblijf kan worden ingezet wanneer meerdere (minimaal twee) S-GGZ Jeugd Behandelingen en/of S-GGZ Jeugd Diagnostiek gedurende de dag worden aangeboden waarbij spreiding over de dag noodzakelijk is. Vanwege de intensiteit van deze medisch noodzakelijke behandelmomenten is aanvullende begeleiding noodzakelijk om het verhoogde risico op ontregeling te beperken, dan wel adequate maatregelen te nemen, zodat de psychiatrische behandeling en de stabilisatie van psychische functies succesvol kunnen verlopen.
Deelprestatie S-GGZ Beschikbaarheidscomponent Crisis (BCC) is van toepassing wanneer sprake is van crisiszorg. Hiermee worden de extra kosten voor de beschikbaarheidsfunctie van de crisisdienst vergoed en de kosten die verbonden zijn aan het werken buiten kantooruren. Het beschikbaarheidscomponent kan eenmalig per jeugdige gedeclareerd worden bij een crisissituatie.
2. Basis GGZ
2.1 Basis GGZ - 54001
De Generalistische Basis GGZ (GB-GGZ) Jeugd Behandeling betreft hulp voor jeugdigen met een licht tot matig intensieve hulpvraag waarbij sprake, of een ernstig vermoeden, is van een stoornis benoemd in de Diagnostic and Statistic Manual of Mental Disorders 5 (DSM-5). Ondersteuning door de Praktijkondersteuner Huisartsenzorg (POH-JGGZ), huisarts of het wijkteam biedt onvoldoende resultaat/perspectief, waardoor de inzet van de GB-GGZ noodzakelijk is.
3. Residentiële zorg
Binnen de Residentiële Jeugdhulp leven jeugdigen, vrijwillig of gedwongen, dag en nacht buiten hun eigen omgeving. Zij verblijven in een behandel- en leefgroep en worden begeleid door pedagogisch medewerkers. Het verblijf is gericht op de behandeling van specifieke (gedrags)problemen, waarbij verblijf noodzakelijk is (bijvoorbeeld in verband met veiligheid) en kan variëren van enkele dagen per week tot de hele week, voor een korte of langere periode. De behandel- en leefgroep biedt de jeugdige een veilige, stabiele pedagogisch positieve omgeving, wanneer dat in de thuissituatie, een (pleeg)gezin of een gezinshuis niet mogelijk is. De voorziening richt zich op het bieden van professionele ondersteuning en hulpverlening aan deze jeugdigen en hun (pleeg)ouder(s)/verzorger(s) en/of voogd, naar gelang hun behoefte, achtergrond en de mate van beschadiging die jeugdigen hebben opgelopen in hun thuissituatie.
3.1 Jeugdhulp Verblijf - licht - 43135
Het betreft jeugdigen met gedragsproblemen en/of opvoedproblemen, al dan niet met een licht verstandelijke beperking en/of psychiatrische problematiek. In de thuissituatie van de jeugdige leidt dit tot zodanige problemen dat het thuis wonen niet (langer) verantwoord is. Een ambulant traject, Pleegzorg of Gezinshuis wordt gezien de zwaarte en/of urgentie van de problematiek (nog) niet haalbaar geacht.
3.2 Jeugdhulp Verblijf - midden - 43136
Het betreft jeugdigen met matige tot ernstige gedragsproblemen en/of opvoedproblemen, al dan niet met een licht verstandelijke beperking en/of psychiatrische problematiek.
3.3 Jeugdhulp Verblijf - zwaar - 43137
Er is sprake van een aaneenschakeling van zware meervoudige klachten op meerdere leefgebieden ten gevolge van psychiatrische problematiek of een psychische stoornis en/of ontwikkelingsachterstand en/of een (verstandelijke) beperking en/of gedragsproblematiek en/of hechtingsproblematiek in combinatie met de behoefte aan ondersteuning vanuit de (pleeg)ouder(s)/verzorger(s) en/of voogd ten gevolge van opgroei- en opvoednood. De jeugdige loopt door deze problematiek vast op alle leefgebieden en kan daarom niet aan regulier onderwijs of reguliere vrijetijdsbesteding deelnemen.
4. Crisiszorg
De Specialistische GGZ (S-GGZ) betreft hulp voor jeugdigen met een matige tot intensieve hulpvraag waarbij sprake is van (een ernstig vermoeden van) een stoornis benoemd in de DSM-5. Ondersteuning door de POH-GGZ, huisarts, lokaal team en behandeling in de GB-GGZ heeft onvoldoende resultaat geboden of zal onvoldoende resultaat bieden, waardoor de inzet van de S-GGZ noodzakelijk is.
4.1 Behandeling crisis - 54016
S-GGZ Crisis Behandeling wordt ingezet als intensieve behandeling (dagelijks of hoogfrequent contact met de jeugdige en diens systeem) gericht op stabilisatie noodzakelijk is, monitoren van risicovolle symptomen en gedrag en nadere diagnostiek noodzakelijk is, dan wel een start behandeling (psychotherapeutisch/medicamenteus) van een reeds vastgestelde DSM-5 stoornis noodzakelijk is.
4.2 Crisis Residentieel - 46204
Crisis Residentieel kan worden ingezet als de aard van de crisis noodzaak aanleiding geeft tot opname in een instelling. Deze Residentiële opname is zo kort als mogelijk. Crisiszorg Residentieel biedt verblijf, verzorging, veiligheid en opvoeding en heeft als doel het stabiliseren van de crisis zodat de jeugdige weer terug naar huis kan of naar een lichtere vorm van (gezinsgerichte) hulp.
4.3 Crisis pleegzorg - 46205
Crisis Pleegzorg kan worden ingezet indien voor de jeugdige door een acute verslechtering in de (pleeg)gezinssituatie de veiligheid niet meer gewaarborgd kan worden. De situatie thuis is dan zo ernstig dat een jeugdige direct uit huis weg moet. Er zijn pleeggezinnen die speciaal beschikbaar zijn voor crisispleegzorg, om jeugdigen direct op te vangen als dat nodig is. Crisis pleegzorg geniet de voorkeur boven een residentiële crisisplek.
4.4 Ambulante Spoedhulp - ASH
Ambulante Spoedhulp (ASH) is een kortdurende, intensieve, activerende hulpverleningsvorm. Deze vorm van hulp kan worden ingezet wanneer sprake is van een crisissituatie waarbij de consequentie van uitblijvende zorg binnen 24 tot 48 uur zal leiden tot onaanvaardbare gezondheids- en/of veiligheidsrisico’s voor de jeugdige en/of zijn omgeving.
4.5 Family First - 46A02
LProduct bij iHUB. Family First biedt korte, praktische en intensieve hulp thuis. Deze vorm van hulp wordt ingezet in gezinnen die in een crisissituatie verkeren en de kinderen uit huis dreigen te worden geplaatst. De problemen kunnen te maken hebben met: verwaarlozing, ernstige gedragsproblemen van het kind, relatieproblemen, opvoedingsproblemen, mishandeling of psychische problemen.
5. Advies & Expertise
Bij de categorie Advies en Expertise gaat het om advies, triage of deskundigheidsbevordering van de Stichtse Vecht naar aanleiding van een vraag van een professional uit het lokale team aan de (specialist bij) onderaanemer. Onder de categorie Advies en Expertise onderscheidt Stichtse Vecht meerdere gradaties. Het kan gaan over het bieden van advies over voortgang of mogelijke aanvullingen of aanpassingen die nodig zijn bij ondersteuning aan een jeugdige of gezin/huishouden. Bij complexe vragen van inwoners aan het lokale team, waarbij aanvullende kennis en ervaring essentieel is om tot een goede duiding van de vraag en mogelijk doelen en resultaten te komen (triage); ‘wat is er nu aan de hand, wat zou er nodig kunnen zijn?’ Het uitbrengen van advies kan op basis van beschikbare schriftelijke informatie, een gesprek met een of meer gezinsleden of meer dan één gesprek als dat nodig is om een goede beslissing te kunnen nemen over ondersteuning die nodig is.
5.1 Consultatie - HBO & HBO+ - 45000
De geconsulteerde medewerker heeft minimaal een afgeronde HBO-opleiding en minstens 5 jaar werkervaring binnen het domein waarop de vraag van de medewerker van het lokale team betrekking heeft.
5.2 Consultatie - WO & WO+ - 45001
De geconsulteerde medewerker heeft een afgeronde WO-opleiding en minstens 5 jaar werkervaring binnen het domein waarop de vraag van de medewerker van het lokale team betrekking heeft. Onder een WO wordt verstaan een orthopedagoog, psycholoog e.d. Bij een wo+ is er sprake van medisch geschoold personeel zoals een arts, psychiater e.d. met specifieke kennis/opleiding van de doelgroep jeugd.
6. Gezinshuis
6.1 Gezinshuis regulier - 43104
Een Gezinshuis is een kleinschalige vorm van jeugdhulp, georganiseerd vanuit een natuurlijk gezinssysteem waar gezinshuisouder(s) volgens het 24x7-principe opvoeding, ondersteuning en zorg bieden aan bij hen in huis geplaatste jeugdige, die tijdelijk of langdurig is aangewezen op intensieve en professionele hulpverlening als gevolg van beschadigende ervaringen en/of complexe problematiek. De gezinshuisouder(s) zijn verantwoordelijk voor het pedagogisch klimaat in het gezin dat zich richt op stabilisatie en normalisatie, zodat in een rustige en veilige omgeving kan worden gewerkt aan de ontwikkeling van de jeugdige. Het verblijf in het Gezinshuis draagt bij aan het oplossen of verkleinen van de ontstane problemen van de jeugdige, zodat een terugkeer naar huis, doorstroom naar zelfstandig wonen of een lichtere vorm van jeugdhulp (al dan niet op langer termijn) mogelijk wordt.
6.2 Gezinshuis plus - 43105
Bij gezinshuis plus is er sprake van een zeer kleinschalige woonvoorziening (maximaal 3 jeugdigen in het gezin) met stabiele begeleiding voor de jongeren door ervaren gezinshuisouders (alle gezinshuisouders dienen uitgebreide ervaring te hebben als gezinshuisouder). Gezinshuis plus is een vorm van residentiële zorg voor jongeren met forse gedragsproblematiek. Anders dan bij een normaal gezinshuis is het belangrijkste doel in een gezinshuis plus: het voorkomen of verkorten van een gesloten traject.
7. Pleegzorg
Wanneer jeugdigen ondanks intensieve ambulante zorg en logeren toch niet thuis kunnen blijven wonen, kunnen ze terecht in een pleeggezin. Pleegzorg is voor alle jeugdigen beschikbaar. Ook voor jeugdigen die nu nog (te) vaak worden geplaatst in een gezinshuis of residentiële instelling. Pleegzorg biedt jeugdigen een leef- en gezinsomgeving buiten hun oorspronkelijke opvoedsituatie, indien nodig tot het 21e levensjaar van een jeugdige. In overleg met en na accordering van het wijkteam kan dit onder de voorwaarden van de verlengde jeugdhulp worden verlengd tot het 23e levensjaar.
7.1 Pleegzorg deeltijd - 43101
Van deeltijdpleegzorg is sprake wanneer een jeugdige 156 of minder nachten per jaar wordt opgevangen in een pleeggezin. Dat komt overeen met gemiddeld 3 nachten of minder per week. Deeltijdpleegzorg kan worden ingezet als aanvulling voor jeugdigen die thuis wonen, maar waar de zorg en opvoeding voor de ouder(s)/verzorger(s) en/of voogd zwaar valt. Deze deeltijdpleegzorg kan ook worden ingezet voor jeugdigen die in een groep wonen of ter ontlasting van een voltijd pleeggezin, bijvoorbeeld in het weekend.
7.2 Pleegzorg voltijd - 43103
Er is sprake van voltijdpleegzorg wanneer een jeugdige meer dan 4 etmalen per week verblijft in een pleeggezin, voor een kortere of langere periode.
8. Kortdurend verblijf
8.1 Kortdurend verblijf - 44101
Het product Kortdurend Verblijf is een vorm van respijtzorg die gericht is op ontlasten van (pleeg)ouder(s)/verzorger(s) en/of voogd, familie en netwerk waardoor zij de zorg voor de jeugdige beter aan kunnen, zodat een uithuisplaatsing kan worden voorkomen. Het product Kortdurend Verblijf is een vorm van kortdurende opvang waarbij de jeugdige in een huiselijke omgeving wordt opgevangen met, afhankelijk van de ondersteuningsvraag, ontwikkelingsgerichte begeleiding, toezicht en/of zorg.
9. Kindergeneeskunde
De Specialistische GGZ (S-GGZ) betreft hulp voor jeugdigen met een matige tot intensieve hulpvraag waarbij sprake is van (een ernstig vermoeden van) een stoornis benoemd in de DSM-5. Ondersteuning door de POH-GGZ, huisarts, lokaal team en behandeling in de GB-GGZ heeft onvoldoende resultaat geboden of zal onvoldoende resultaat bieden, waardoor de inzet van de S-GGZ noodzakelijk is.
9.1 Instellen van medicatie - 53001
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Mi in nulla posuere sollicitudin aliquam ultrices sagittis. Nisi vitae suscipit tellus mauris a diam.
9.2 Herhaalconsult - 53002
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Mi in nulla posuere sollicitudin aliquam ultrices sagittis. Nisi vitae suscipit tellus mauris a diam.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Mi in nulla posuere sollicitudin aliquam ultrices sagittis. Nisi vitae suscipit tellus mauris a diam.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Mi in nulla posuere sollicitudin aliquam ultrices sagittis. Nisi vitae suscipit tellus mauris a diam.
11. Dagbesteding
11.1 Dagbesteding - 41119, 41120, 41121, 41117
Bij dagbesteding/dagactiviteit worden jeugdigen verschillende activiteiten aangeboden. Dagbesteding kan verschillende doelen hebben, zoals het bieden van invulling en structuur in de dag en het leren van vaardigheden. Dagbesteding is een structurele tijdsbesteding met een vaste regelmaat. Er zijn SMART-geformuleerde doelen er wordt gewerkt middels een methodische aanpak in de groep. De inzet is gericht op het bieden van ondersteuning aan de jeugdige en zijn/haar omgeving in de vorm van dagstructurering, ontplooiing van de mogelijkheden van de jeugdige en/of het ontlasten van het gezin/huishouden.
12. Behandeling Jeugd Ambulant
12.1 Behandeling - licht - 41105
12.2 Behandeling - midden - 41106
12.3 Behandeling - zwaar - 41107
Onder behandeling wordt verstaan de te verlenen behandeling van specifiek- medische, gedragswetenschappelijke aard, gericht op het beperken van gedrag- of ontwikkelproblemen en het versterken van specifieke opvoedingsvaardigheden van ouders. Er is specifieke deskundigheid van een gedragswetenschapper nodig. Deze vorm van behandeling is een andere vorm van behandeling dan de behandeling GGZ, zoals opgenomen in de categorie S-GGZ. Bij het product Behandeling Jeugd Ambulant wordt onderscheid gemaakt tussen ‘licht, midden en zwaar’. Welke van de drie wordt ingezet is afhankelijk van de ondersteuningsvraag van de jeugdige en de complexiteit van de situatie van de jeugdige.
13. Begeleiding Jeugd Ambulant
13.1 Begeleiding - licht - 45121
13.2 Begeleiding - midden - 45124
13.3 Begeleiding - zwaar - 45125
Begeleiding Jeugd Ambulant is gericht op het activeren en stimuleren van de ontwikkeling van een jeugdige op de verschillende leefgebieden, bijvoorbeeld ter bevordering van de zelfredzaamheid. Begeleiding wordt geboden aan jeugdigen en/of hun ouders waarbij de jeugdige gedrags-, ontwikkelproblemen of een beperking heeft. Hierbij kan sprake zijn van een verstoorde relatie tussen ouder(s) en jeugdige(n) en/of waarbij ondersteuning nodig is. Begeleiding wordt ingezet om specifieke opvoedingsvaardigheden van ouders en samenwerking tussen ouders op dit punt te versterken (bijvoorbeeld bemiddeling), om jeugdigen te ondersteunen bij het toepassen van aangeleerde vaardigheden en gedrag in het dagelijks leven of het bieden van activiteiten gericht op bevordering, behoud of compensatie van de zelfredzaamheid met als doel het voorkomen van opname in een instelling. Bij het product Begeleiding Jeugd Ambulant wordt onderscheid gemaakt tussen ‘licht, midden en zwaar’. Welke van de drie wordt ingezet is afhankelijk van de ondersteuningsvraag van de jeugdige en de complexiteit van de situatie van de jeugdige.
14. Vervoer
14.1 Vervoer - 42A01
Sommige onderaannemers kunnen het vervoer van de thuis-/schoollocatie naar de zorglocatie zelf organiseren.
15. Safari Sportfondsen
15.1 Zwemles in kleine groepen - 45ZW1
15.2 Privé zwemles - 45ZW2
De privézwemles of zwemles in kleine groepjes is gericht op jeugdigen die door een beperking (bijvoorbeeld autisme, verstandelijke beperking) niet in de mogelijkheid zijn om een zwemdiploma te halen binnen de reguliere zwemlessen. De kosten voor privézwemles of zwemles in kleine groepjes zijn hoger dan de reguliere zwemlessen. TIM SV heeft met zwembad Safaribad in Maarssen afspraken gemaakt om de meerprijs voor het zwemmen in kleine groepjes of privé zwemles te bekostigen.
Let op!
X
De zorgleveranciers in deze regio zijn nog druk bezig met het bijwerken van hun wachttijden, hierdoor is het mogelijk dat u beperkte zoekresultaten te zien krijgt.