Dede jeugdhulp binnen segment B is ingedeeld in tien ondersteuningsprofielen. De ondersteuningsprofielen zijn een clustering van noodzakelijke ondersteuning en hulp van een jeugdige/gezin en de gewenste resultaten, verfijnd naar de karakteristiek van de ondersteuning. De hulp binnen een ondersteuningsprofiel is vervolgens verdeeld in drie (3) blokken van zes (6) tot zeven (7) intensiteiten (A tot en met F/G) die in feite de zwaarte van de noodzakelijke ondersteuning uitdrukken.
2. Hoog specialistische Jeugdhulp segment C
Hoogspecialistische Jeugdhulp (segment C) betreft zeer specifieke, intensieve specialistische Jeugdhulp waarbij een klinische behandelvoorziening, gericht op veiligheid, risico gestuurd- en herstelgericht handelen noodzakelijk maakt en altijd beschikbaar is. Kenmerkend voor de cliënten van Hoogspecialistische Jeugdhulp is dat deze jeugdigen een ernstige meervoudige hulpvraag hebben waarbij een multidisciplinaire aanpak nodig is. De Hoogspecialistische Jeugdhulp wordt getypeerd door structurele samenwerking tussen meerdere Jeugdhulpspecialisten uit verschillende disciplines die tegelijkertijd en gezamenlijk behandelen onder de regie van één zorgaanbieder- waar sprake is van acceptatieplicht en beschikbaarheid van een op de jeugdige toegepaste voorziening. Het gaat hierbij altijd om een op herstelgericht traject.
3. Ernstige Dyslexie
Ernstige Dyslexie (ED) is een hardnekkig leesprobleem dat gekenmerkt wordt doordat lezen, spellen en ook zelf schrijven, gezien de leeftijd en het onderwijsniveau, veel te moeizaam gaat, terwijl iemand wel een gemiddelde intelligentie heeft. Dit product heeft betrekking op de zorginhoudelijke diagnostiek en behandeling van ernstige dyslexie bij kinderen die basisonderwijs volgen.
4. Pleegzorg
Pleegzorg is een vorm van Jeugdhulp. De meeste gezinnen krijgen hulp terwijl het kind thuis woont. Soms is het nodig dat het kind (tijdelijk) elders gaat wonen omdat de ontwikkeling en/of veiligheid van het kind in het geding is. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor passende pleegzorg.
Niet voor alle kinderen is een veilig en stabiel thuis vanzelfsprekend. Pleegouders zorgen ervoor dat een kind van een ander toch zo thuis mogelijk kan opgroeien. Pleegzorg is er in vele vormen, voor korte of lange duur, voor weekenden of permanent. Meer informatie vindt u op: https://www.pleegzorg.nl/ of bij de gecontracteerde zorgaanbieders voor onze regio dat zijn: Parlan, William Schrikker stichting Gezinsvormen.
5. Crisishulp en -opvang
Ambulante crisishulp is gericht op de urgente problemen bij een crisis op te lossen en het evenwicht bij de ouder(s) of jeugdige of het gezin te herstellen. Crisisopvang is gericht op het tijdelijk plaatsen van de jeugdige binnen een crisisverblijfssetting om zo een – vaak tijdelijke- time out te realiseren en de veiligheid van alle gezinsleden te waarborgen. Deze hulp is kortdurend (maximaal 28 dagen), intensief en directief. Er wordt gewerkt aan concrete doelen en heeft een pragmatische benadering. De hulpverlening start binnen 24 uur na aanmelding, de veiligheid van de jeugdige of het gezin staat voorop.
Doelen en resultaten
• Het herstellen van de veiligheid voor de gezinsleden • Verbeteren van het functioneren van het gezin. • Het voorkomen van uithuisplaatsing. • Het gezin kan na interventies verder op eigen kracht of met behulp van het netwerk. Als dit niet haalbaar is, wordt er vervolghulp georganiseerd. • Binnen 28 dagen is duidelijk of vervolghulp nodig is, en zo ja welk arrangement na de crisis van toepassing is op de jeugdige en diens gezin. • Er is een veiligheidsplan voor het gezinssysteem. • De veiligheid en de basisroutines (eten, slapen, naar school/werk gaan) van jeugdigen en ouders zijn voldoende hersteld en er is gewerkt aan urgente korte termijn doelen (dit vindt plaats door middel van spoedinterventie). • De problematiek, risicofactoren, krachten/kansen en wensen en verwachtingen van jeugdigen en ouders zijn verkend en geordend (met behulp van analyse en ordening van de problematiek). Toekenning crisishulp Toekenning van Crisishulp is maximaal voor 10uur per week en voor maximaal 28 dagen. Deze 10 uur per week is inclusief direct als indirect cliëntgebonden tijd. Binnen deze cliëntgebonden tijd is de indirect cliëntgebonden tijd zo beperkt mogelijk. Wij maken onderscheid tussen Crisishulp Regulier en Crisishulp GGZ.
6. Dagbehandelingscomponent
Dagbehandelingscomponent voor doelgroep VG-zwaar en VG-gedrag en naschoolse dagbehandeling Deze component Dagbehandeling geldt alleen voor de doelgroep zoals in bijlage toelichting dagbehandeling VGzwaar en VG-gedrag en naschoolse dagbehandeling opgenomen. Het gaat veel om kinderen/jongeren die op een latere leeftijd een WLZ-indicatie krijgen. Deze component kan samen worden ingezet met een arrangement voor het ambulante deel. De vastgestelde tarieven voor deze dagbehandelingscomponenten zijn per dagdeel en worden door de zorgaanbieder op werkelijk gebruik maandelijks achteraf gedeclareerd. Het inzetten van deze component wordt door de lokale toegang van de gemeente bepaald. Om een aanmerking te komen voor deze component dient de aanbieder aan te tonen dat zij deze doelgroep bedienen. Op basis van de door u aangeleverde onderbouwing, de informatie zoals bekend bij de toegang van de gemeenten en de beschrijving van de doelgroep zoals bij de offerteaanvraag bijgevoegd, zal de beoordelingscommissie bepalen of u in aanmerking komt voor deze component(en). Indien het resultaat van de beoordeling leidt tot het niet toekennen van deze component (en) zal er contact met u worden opgenomen.
7. Verblijf
Indien blijkt dat een ambulant traject ontoereikend is en/of het nodig is voor de veiligheid van het kind en gezin, kan aan een ondersteuningsprofiel een verblijfscomponent worden toegevoegd. Het uitgangspunt zal dan zijn dat de verblijfstermijn zo kort mogelijk is en dat er gewerkt gaat worden aan het herstel van de draagkracht – draaglast verhouding van kind en gezin. Hierin wordt het vertrekpunt gehanteerd dat ieder kind het recht heeft om veilig en evenwichtig op te groeien in de eigen sociale context. De verblijfscomponenten zijn opgedeeld in:
Binnen Specialistische Jeugdhulp (segment B): laag, middel, hoog en hoog+
Binnen Hoogspecialistische Jeugdhulp (segment C): laag, middel, hoog, hoog + (inclusief dagbesteding en exclusief dagbesteding), intensieve verzorgingsgraad jGGZ en zeer intensieve verzorgingsgraad jGGZ.
Waarin de locaties van de aanbieders die ‘verblijf’ aanbieden, ingedeeld worden op grond van de criteria opgenomen in de ‘beschrijving verblijf Jeugd Segment B’. Daarbij behoort ook een nadere uitleg over het component woonzorg. Het tarief voor verblijf is feitelijk bed, bad, brood, beschikbaarheid van bed en woonzorg. Het verblijfscomponent kan op zichzelf staan of in combinatie met een ondersteuningsprofiel toegepast worden, dan is het een toevoeging op een trajectprijs. Het inzetten van een verblijfscomponent binnen een arrangement wordt bepaald door de zorgaanbieder en staat beschreven in het door de lokale toegang goedgekeurde perspectiefplan. De intensiteit van het in te zetten verblijfscomponent wordt bepaald door de lokale toegang.