De ondersteuning vanuit segment B is niet vrij toegankelijk en vraagt om een verwijzing door een wettelijk verwijzer. In segment B gaat het om Jeugdigen / Gezinnen met een enkelvoudige, vaker voorkomende ondersteuningsbehoefte, waarvoor doorgaans inzet vanuit maar één discipline van de specialistische jeugdhulp noodzakelijk is. De inzet kent een beperkt aantal contactmomenten of beperkte hoeveelheid tijd per maand.
De jeugdhulp binnen segment B is onderverdeeld in 10 profielen. Deze profielen (of ‘ondersteuningsprofielen’) zijn categorieën die helpen bij het categoriseren van de hulpvraag. De hulp binnen een profiel is onderverdeeld in 4 intensiteiten en geeft een inschatting van de duur en intensiteit van de jeugdhulp; Intensief, Perspectief, Duurzaam licht en Duurzaam zwaar.
Begrippen Profielen
Profiel 1
Jeugdige met psychosociale problemen en problematische relaties tussen ouders
Profiel 2
Jeugdige met ontwikkelings- en gedragsproblemen en ouders die problemen ervaren met opvoeden
Profiel 3
Jeugdige met ouders met een ziekte of beperking
Profiel 4
Jeugdige met ontwikkelings-, gedrags- en/of psychiatrische problemen met ouders met psychi(atri)sche problemen
Profiel 5
Jeugdige met ontwikkelings- en gedragsproblemen door kind factoren (psychiatrisch en/of somatisch)
Profiel 6
Jeugdige met ontwikkelings-, gedrags- en psychiatrische problemen binnen multi problem gezinnen
Profiel 7
Jeugdigen met een beneden gemiddelde intelligentie
Profiel 8
Jeugdige met ontwikkelings- en gedragsproblemen met een beneden gemiddelde intelligentie
Profiel 9
Jeugdige met een lichamelijke beperking en niet-aangeboren hersenletsel
Profiel 10
Jonge kinderen van 0-6 jaar en hun gezin die gezien hun leeftijd en de complexiteit van de problematiek specifieke kennis, procesdiagnostiek en specifieke ouder/kind interventies behoeven
Intensiteiten
Perspectief
Lichte, in principe enkelvoudige problematiek die via kortdurende, niet-intensieve hulp, kan worden opgelost. De hulp kan binnen een beperkt aantal contactmomenten of beperkte hoeveelheid tijd per maand worden geboden. Het resultaat van de hulp is ontwikkelen, beter worden, herstellen. Het resultaat wordt in principe binnen het toegewezen traject bereikt. Richttermijn van de hulp is 6 maanden.
Intensief
Zwaardere, maar in principe enkelvoudige problematiek, die via meer intensieve hulp en binnen een langere termijn kan worden opgelost. Het aantal contactmomenten of de hoeveelheid ingezette tijd per maand ligt hoger. Het resultaat van de hulp is ontwikkelen, beter worden, herstellen. Het resultaat wordt in principe binnen het toegewezen traject bereikt. Richttermijn van de hulp is 9 maanden.
Duurzaam-Licht
Chronische vorm van ondersteuning, die in principe (levens)lang kan duren, maar de ondersteuning is niet intensief en kan binnen een beperkt aantal contactmomenten of beperkte hoeveelheid tijd per maand worden geboden. Het resultaat van de hulp is stabiliseren. Beter worden of herstellen is niet leidend, maar kan uiteraard een (klein) onderdeel zijn van de inzet van hulp. Richttermijn van de hulp is meerjarig.
Duurzaam-Zwaar
Zelfde kern als bij Duurzaam-Licht, maar zwaardere problematiek. Er is meer en vaker hulp nodig, soms zelfs de hele dag. Het resultaat van de hulp is stabiliseren. Beter worden of herstellen is vaak geen optie. Richttermijn van de hulp is meerjarig.
Ambulant - meervoudig (Segment C)
De ondersteuning vanuit segment C is niet vrij toegankelijk en vraagt om een verwijzing door een wettelijk verwijzer. In segment C gaat het veelal om Jeugdigen / Gezinnen met complexe eigen problematiek, vaak in combinatie met ouders die zich ernstig onmachtig voelen in het ouderschap, vaak als gevolg van complexe (eigen) problematiek bij (een van de) ouders. Er is sprake van meervoudige en/of zeer specialistische of niet vaak voorkomende hulpvragen bij de Jeugdige / het Gezin zelf, waarvoor multidisciplinaire inzet, bij voorkeur vanuit de Opdrachtnemer zelf, noodzakelijk is. Ook kunnen hulpvragen zich voordoen op meerdere leefdomeinen.
De jeugdhulp binnen segment C is onderverdeeld in 11 profielen. Deze profielen (of ‘ondersteuningsprofielen’) zijn categorieën die helpen bij het categoriseren van de hulpvraag. De hulp binnen een profiel is onderverdeeld in 2 intensiteiten en geeft een inschatting van de duur en intensiteit van de jeugdhulp; Herstel en Duurzaam.
De ondersteuningsprofielen worden primair gebruikt tussen aanbieder en gemeente. Ze zijn er om duidelijke afspraken te maken over de financiering en de resultaten van de inzet van jeugdhulp.
Verblijf (Segment V)
De ondersteuning vanuit segment V is niet vrij toegankelijk en vraagt om een verwijzing door een wettelijk verwijzer. In segment V gaat het veelal om jeugdigen met complexe eigen problematiek, vaak in combinatie met ouders die zich ernstig onmachtig voelen in het ouderschap, vaak als gevolg van complexe (eigen) problematiek bij (een van de) ouders. De Jeugdige kan (tijdelijk) niet meer bij het eigen gezin wonen en is kortdurend of voor langere tijd aangewezen op een vorm van 24-uursverblijf. De jeugdhulp binnen segment V is onderverdeeld in de 5 producten; Pleegzorg, Gezinsgericht (gezinshuizen en logeren, Verblijf zonder behandeling, Verblijf met behandeling en Gesloten plaatsing.
Producten
Pleegzorg
Pleegzorg betreft het wonen in een normale gezinssituatie buiten het eigen gezin, begeleid door professional(s). Er is van pleegzorg sprake als er een pleegcontract is tussen de pleegouder(s) en een Opdrachtnemer. Opdrachtnemer draagt zorg voor een passende plaatsing en begeleidt Jeugdige en pleeggezin. Pleegzorg kan tevens in deeltijd of in crisissituaties worden ingezet. Voor de aanvullende behandeling wordt een extra Segment-Profiel-Intensiteit-Combinatie uit segment B of C toegewezen.
Producten:
- Pleegzorg regulier
- Pleegzorg deeltijd
- Pleegzorg crisis
Gezinsgericht
Alle vormen van verblijf die een gezinssituatie benaderen, maar geen pleegzorg zijn. In een Gezinshuis wonen gezinshuisouders met meerdere geplaatste Jeugdigen en soms ook eigen kinderen. Gezinshuisouders zijn beroepsopvoeders die 7 dagen per week 24 uur per dag beschikbaar zijn. Een Gezinshuis biedt een vervangende gezinssituatie en biedt een stabiele opvoed- en opgroeiomgeving. In Individuele gevallen kan aanvullende behandeling van een Jeugdige in deze verblijfsvorm nodig zijn. Dit maakt echter geen onderdeel uit van het tarief. Voor de aanvullende behandeling wordt een extra Segment-Profiel-Intensiteit-Combinatie uit segment B of C toegewezen.
Producten:
- Gezinshuis
- Logeren
Verblijf zonder behandeling
Onder Verblijf zonder behandeling wordt verstaan 24-uursverblijf van een Jeugdige elders dan thuis onder verantwoordelijkheid van een Opdrachtnemer en niet in een gezinssituatie (Pleegzorg, Gezinshuis). Het gaat hier specifiek om verblijf met begeleiding en zonder behandeling. Te denken valt aan begeleid kamer wonen of kamertraining, wonen in een woon- of leefgroep of ouder- en kindplekken. In Individuele gevallen kan aanvullende behandeling van een Jeugdige in deze verblijfsvorm nodig zijn. Dit maakt echter geen onderdeel uit van het tarief. Voor de aanvullende behandeling wordt een extra Segment-Profiel-Intensiteit-Combinatie uit segment B of C toegewezen.
Producten:
- Woon- of Leefgroep
- Begeleid wonen / Kamertraining
- Ouder- / Kindplekken
Verblijf met behandeling
Onder Verblijf met behandeling wordt verstaan 24-uursverblijf van een Jeugdige elders dan thuis onder verantwoordelijkheid van een jeugdhulpaanbieder en niet in een gezinssituatie (Pleegzorg, Gezinshuis). Het gaat hier specifiek om verblijf met behandeling, waarbij de behandeling onlosmakelijk is verbonden met de verblijfsplaatsing. Te denken valt aan een driemilieuvoorziening, opname in een behandelgroep of een klinische opname bij GGZ-verblijf met behandeling. De behandeling vormt onderdeel van het verblijfstarief.
Producten:
- Twee- of driemilieuvoorziening
- Behandelgroep
- GGZ-behandeling met verblijf
Gesloten plaatsing
Gesloten jeugdzorg (JeugdzorgPlus of een opneming op basis van een machtiging BOPZ (Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen)) is een zeer intensieve vorm van gespecialiseerde jeugdhulp waarbij de vrijheden van de jeugdige kunnen worden ingeperkt, om te voorkomen dat de jeugdige zich onttrekt of onttrokken wordt aan de hulp die hij nodig heeft. Vaak is er sprake van een situatie waarbij de jeugdige ernstig in gevaar is door toedoen van zichzelf of door derden. Gesloten plaatsing heeft als doel jeugdigen met ernstige gedragsproblemen te behandelen en een dusdanige gedragsverandering te bewerkstelligen dat deze jeugdigen weer kunnen participeren in de maatschappij.
Producten:
- Gesloten plaatsing
Crisis
Niet vrij toegankelijke, over het algemeen complexe ondersteuning met een hoog specialistisch karakter. Voor jeugdige en gezin die in een crisissituatie terecht zijn gekomen.
Dit segment in onderverdeeld in 2 producten; Crisis Ambulant en Crisisopvang
Producten
Crisis Ambulant
Crisisopvang
Als een Gezin/Jeugdige in crisis raakt, is het soms nodig dat een Jeugdige tijdelijk ergens anders woont. Indien ambulante crisishulp, plaatsing in het eigen netwerk of crisispleegzorg niet passend is, dan wordt een jeugdige geplaatst in de crisisopvang. Opdrachtgever gaat uit van een periode van maximaal zes weken, bij uitzondering te verlengen met nogmaals zes weken. Opdrachtgever hanteert het uitgangspunt dat de inzet – en daarmee het tarief - bij een verlengde crisisplaatsing lager ligt.
Bij acute uithuisplaatsing in geval van crisis kan voor zeer korte tijd een noodbed worden ingezet.
Producten:
- Crisisopvang
- Crisisopvang verlenging
- Crisisopvang noodbed
Dyslexie (Segment D)
De verwijzing tot de dyslexiezorg loopt via de basisschool voor jeugdigen vanaf zeven jaar. Tevens moet de behandeling voor het 13e levensjaar op de basisschool starten. De school kan bij sterke vermoedens van enkelvoudige dyslexie (ED) verwijzen middels het leerlingdossier dyslexie. Hierin onderbouwt de school de ernst van het lees-/spellingsprobleem door aan te tonen dat er op 3 achtereenvolgende hoofdmeetmomenten sprake is van een ernstige achterstand ondanks intensivering van begeleiding.
Dit segment is onderverdeeld in 2 producten: Diagnose en Behandeling.
Landelijk Transitie Arrangement
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) maakt namens alle gemeenten afspraken met aanbieders die een essentiële, landelijke functie vervullen in het zorglandschap. Voor deze functies sluiten we (namens het collectief van gemeenten) raamovereenkomsten waarbinnen gemeenten naar gebruik afrekenen. De VNG heeft hiervoor het mandaat gekregen in de algemene ledenvergadering.
Het Landelijk Transitiearrangement (LTA) is een set aan afspraken die door de VNG landelijk wordt gemaakt, met een beperkt aantal jeugdhulpaanbieders, om er zeker van te zijn dat er een contractbasis is voor aanbieders met uitzonderlijk aanbod.