(Ambulante) begeleiding van de jeugdige bij zelfredzaamheid, het groeien naar zelfstandigheid, participatie in de maatschappij, het leren omgaan met zijn/ haar beperkingen. Het ondersteunen van gezinnen bij opvoedingsvraagstukken valt ook onder ambulante begeleiding, daar waar het geen gezinsbehandeling betreft. Gezinsbehandeling valt onder de module Ambulante Gezinsbehandeling of de module Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling.
Ambulante begeleiding Begeleiding bij het groeien naar zelfstandigheid: • Begeleiding bij het groeien naar optimale deelname aan de maatschappij • Ondersteuning bij dagelijkse levensverrichtingen • Het leren omgaan van een jeugdige en zijn omgeving met de fysieke, verstandelijke of psychische beperking • Gezinnen ondersteunen bij opvoedingsvraagstukken
Licht - 45A63
Hulpvraag heeft betrekking op een mild enkelvoudig probleem in een (of meerdere) leefgebieden.
Midden - 45A04
Hulpvraag heeft betrekking op een ernstig enkelvoudig of meervoudig probleem in één (of meerdere) leefgebieden: • Situatie moet gestabiliseerd worden • Duidelijke aansturing/ regie nodig omdat er sprake is van gedragsproblematiek die invloed heeft op het behalen van een resultaat
Zwaar - 45A70
Er is ondersteuning nodig op meerdere leefgebieden: • Hulpvraag heeft betrekking op een complexe meervoudige probleem in een leefgebied of meerdere leefgebieden • Uitgangspunt tijdelijk karakter (enkele weken/maanden) • Intensieve begeleiding nodig • Bij zorgmijdend gedrag, als dat aan de orde is
Deze module biedt de mogelijkheid om begeleiding te leveren, voorafgaand, tijdens of na IAG. Het gaat om een (systemische) begeleidingsvraag van een individueel kind of het gezin. De begeleiding kan ook volledig los staan van IAG, maar waarbij de expertise van de desbetreffende partij wel nodig is om de noodzakelijke begeleiding te kunnen leveren.
Dyslexie
Dyslexie diagnostiek - 45A06
Dyslexie behandeling - 45A48
Dyslexiezorg (diagnostiek en behandeling) is in Drenthe beschikbaar voor kinderen t/m 13 jaar die op een basisschool zitten. Dyslexiezorg in Drenthe moet worden uitgevoerd conform het geldende protocol “Dyslexie Diagnostiek & Behandeling versie 2.0” uit 2013. Om voor vergoeding in aanmerking te komen moet er sprake zijn Ernstige Enkelvoudige Dyslexie (EED). Diagnosestelling en behandeling van dyscalculie komen niet voor vergoeding in aanmerking.
Ambulante gezinsbehandeling
Ambulante gezinsbehandeling regulier - 45A49
Echtscheidingsproblematiek - 45A51
Deze zorg heeft onder andere betrekking op opvoedvaardigheden van ouders, gedragsproblematiek als gevolg van omgevingsfactoren en de consequenties van (v)echtscheidingen. De inzet op grond van dit resultaatgebied, het aanbod, wordt altijd ingezet vanuit het gezinsperspectief. Deze zorg heeft zowel betrekking op de ondersteuning van ouders als de jeugdige zelf. Soms zijn jeugdigen nog zo jong dat niet vastgesteld kan worden of ze een beperking hebben. In sommige situaties hebben ouders een beperking, waardoor ze belemmeringen ondervinden bij het opvoeden. Het kan echter ook gaan om ouders zonder beperking. Deze zorg kan ingezet worden voor de ondersteuning van ouders en/of de jeugdige.
Intensieve ambulante gezinsbehandeling
Intensief ambulant IV5 - 45A53
Intensief ambulant IV6 - 45A56
Echtscheidingsproblematiek - 45A65
In deze module gaat het om intensieve ambulante gezinsbehandeling voor jeugdigen met ernstige meervoudige problematiek die een multidisciplinaire inzet vraagt. Deze module heeft onder andere betrekking op opvoedvaardigheden van ouders, gedragsproblematiek als gevolg van omgevingsfactoren en de consequenties van (v)echtscheidingen. De inzet op grond van dit resultaatgebied, het aanbod, wordt altijd ingezet vanuit het gezinsperspectief. Het gaat hierbij om systemische opvoedondersteuning in de vorm van behandeling. Indien het een systemische begeleidingsvraag betreft valt het niet onder ambulante gezinsbehandeling, maar onder ambulante begeleiding.
Vaktherapeuten
Vaktherapeuten - 45A69
Vaktherapie is een behandelvorm die uitgaat van doen en ervaren. Het doel van vaktherapie is enerzijds klachtgericht, namelijk om cliënten te ondersteunen om lichamelijke, verstandelijke, psychische, psychosomatische, psychosociale of psychiatrische problematiek op te heffen, te verminderen of te accepteren en om terugval en hernieuwde klachten zoveel mogelijk te voorkomen. Anderzijds is het doel van vaktherapie persoonsgericht, namelijk om het welbevinden en de kwaliteit van leven en de persoonlijke ontwikkeling van de cliënt te bevorderen. Bij vaktherapie worden (bewezen) effectieve interventies ingezet.
Basis GGZ en Specialistische GGZ
Basis GGZ - 54001
Medicijncontrole regulier - 54004
Specialistische GGZ - 54002
In deze module gaat het om ambulante generalistische basis Geestelijke gezondheidszorg en specialistische Geestelijke gezondheidszorg. Basis GGZ wordt ingezet voor behandeling bij lichte tot matige psychische problemen. Specialistische GGZ wordt ingezet voor behandeling bij zwaardere psychische problemen.
Specialistische GGZ instellingen
Medicijncontrole GGZ-instellingen - 54004
Specialitische GGZ-instellingen regulier - 54003
FACT
Het betreft specialistische Geestelijke gezondheidszorg die geleverd wordt door instellingen voor jeugdigen tot 18 jaar en hun ouders met ernstige of zeldzame psychische problematiek die zich meestal uit op meerdere levensgebieden en heeft geleid tot een stagnatie in de ontwikkeling van de jeugdige. In de meeste situaties leiden deze problemen ook tot opvoedingsproblemen of tot een verstoring van de relatie tussen de jeugdige en de gezinsleden. Het gaat om forse psychiatrische problemen bij de jeugdigen. FACT valt hier ook onder.
Dagbesteding
Dagbesteding basis - 41A22
Dagbesteding (in groepsverband) gericht op het ontlasten van de thuissituatie met benodigde begeleiding en het aanleren van vaardigheden (vaardigheden ten behoeve van algemeen dagelijkse levensverrichtingen). De zorg is voorspelbaar, planbaar en eventuele risico’s zijn goed in te schatten.
Dagbesteding intensief - 41A23
Dagbesteding (in groepsverband) gericht op het aanleren van vaardigheden (werken aan de vaardigheden die de schoolgang bevorderen, arbeidsvaardigheden, persoonlijke ontplooiing). Een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) dient als grondslag voor de toekenning aanwezig te zijn. De zorg zit op het snijvlak van (passend) onderwijs en jeugdhulp. Er dient altijd, in gezamenlijkheid met leerplicht/ onderwijs, een plan aanwezig te zijn hoe gezamenlijk de noodzakelijke ondersteuning ingezet wordt. Passend Onderwijs is voorliggend.
Medisch Orthopedagogisch Centrum
Medisch Orthopedagogisch Centrum - 41A04
Het Medisch Orthopedagogisch Centrum (MOC) biedt hulp aan kinderen van 0-18 jaar en hun ouders. MOC biedt hulp aan kinderen met ontwikkelingsproblemen en wanneer sprake is van ernstige opvoedproblemen. Vaak spelen er meerdere klachten en zorgen tegelijkertijd en heeft dit invloed op het hele gezin. Het MOC richt zich op herstel van de ontwikkelingsgang en het gewone leven. Samen met ouders, school en andere belangrijke opvoeders wordt gekeken waar ontwikkelingsmogelijkheden liggen, bij het individuele kind en in het gezinssysteem. Er wordt gekeken wat er nodig is om de ontwikkeling te stimuleren en/of de ernstige opvoedproblemen te keren.
Logeren
Logeren regulier - 44A09
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Mi in nulla posuere sollicitudin aliquam ultrices sagittis. Nisi vitae suscipit tellus mauris a diam.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Mi in nulla posuere sollicitudin aliquam ultrices sagittis. Nisi vitae suscipit tellus mauris a diam.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Mi in nulla posuere sollicitudin aliquam ultrices sagittis. Nisi vitae suscipit tellus mauris a diam.
Gastgezin Accare - 43B01
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Mi in nulla posuere sollicitudin aliquam ultrices sagittis. Nisi vitae suscipit tellus mauris a diam.
Pleegzorg
Pleegzorg regulier - 43A03
Pleegzorg is bedoeld voor jeugdigen van 0-21 jaar (en bij verlengde jeugdhulp tot 23 jaar) die tijdelijk, gedeeltelijk of voorlangere tijd niet in het eigen gezin kunnen wonen, vanwege kind- en/of gezinsproblematiek. Uitgangspunt in pleegzorg is dat een kind zoveel mogelijk gewoon opgroeit in een gezinsomgeving. Voorop staat daarbij altijd het belang van het kind.
Pleegzorg extra interventie - 43A27
Pleegzorg extra interventie: extra ondersteuning / interventies die ingezet moeten worden bij pleegkinderen en/of hun ouders. Deze ondersteuning kan worden ingezet wanneer er sprake is van trauma, hechtings- en of gedragsproblematiek. De inzet wordt gedaan door de Pleegzorgaanbieder.
Gezinshuizen
Gezinshuizen - 44A08
De jongeren worden opgevangen in een gezin waar ze 24 uurs professionele zorg ontvangen. Soms voor korte, soms voor langere tijd. Zo kunnen ze in hun vertrouwde omgeving blijven wonen en naar school blijven gaan. In een gezinshuis wonen gemiddeld 3 tot 6 uithuisgeplaatste kinderen samen met de gezinshuisouders en hun eigen kinderen, in een gewoon huis in een gewone buurt. Deze ouders zijn de vaste opvoeders en vormen de vaste basis. Ze bieden naast veiligheid en rust ook professionele begeleiding/ toezicht.
Wonen regulier
Onder Wonen verstaan we alle vormen van wonen met begeleiding bij een aanbieder. Binnen woongroepen kunnen er verschillen in de mate en intensiteit van begeleiding zijn.
We zien drie verschillende vormen van Wonen: 1. Wonen met begeleiding 2. Begeleid kamer wonen 3. Ouder-/kindhuis
Gezinshuizen is ook een vorm van wonen. Voor de uitwerking van deze module verwijzen wij naar de modulebeschrijving Gezinshuizen. Daarnaast is er de module Wonen met zeer intensieve begeleiding.
Wonen met begeleiding - 44A06
Hieronder verstaan we wonen inclusief begeleiding van een jeugdige binnen een woongroep. Het gaat om jeugdigen met ontwikkelingsproblemen, cognitieve, psychische en/of gedragsproblemen die (nog) niet zelfstandig kunnen wonen en 24 uurs- toezicht nodig hebben.
Begeleid kamer wonen - 44A27
Hieronder verstaan we het wonen op locatie van de aanbieder of woonruimte gefinancierd door de aanbieder inclusief begeleiding van jeugdigen richting zelfstandigheid/zelfstandig wonen. Binnen de zelfstandigheidstraining wordt gericht gewerkt aan doelen die bijdragen aan de zelfstandigheid van de jeugdige.
Ouder-/kindhuis - 44A28
Een OKH is een woning waarin ouder(s) met kinderen met behulp van begeleiding zelfstandig kunnen wonen. Doel van een OKH is het versterken van de opvoedingsvaardigheden van ouder(s), zodat de veiligheid en de ontwikkeling van het kind geborgd is. De professionals die het gezin ondersteunen en/of een taak hebben de veiligheid van de kinderen te monitoren werken met het gezin aan een gezamenlijk perspectief. De ouder(s) worden ondersteund bij het aanleren van praktische vaardigheden en bij de opvoeding van hun kind(eren). Er wordt in de begeleiding gewerkt aan het leren omgaan met de eigen problematiek of beperking van de ouder(s) en het vergroten van hun zelfstandigheid.
Wonen met zeer intensieve begeleiding
Wonen met zeer intensieve begeleiding - 44A30
Deze vorm van jeugdhulp is bedoeld voor jeugdigen met zeer complexe problematiek waarbij meerdere problemen tegelijkertijd spelen. De problematiek verloopt wisselend, is crisisgevoelig en niet voorspelbaar. De jeugdigen kunnen (tijdelijk) niet meer terug naar huis. Ook kunnen ze niet geplaatst worden binnen de reguliere woonvormen (bijvoorbeeld wonen met begeleiding of pleegzorg), omdat de noodzakelijke begeleiding daar niet geboden kan worden.
Verblijf met behandeling
Verblijfstraject specialistisch - 54006
Zeer intensieve behandeling - ZIB - 54006
Verblijf met behandeling - Groot Emaus - 54006
Verblijf met intensieve behandeling voor adolescenten - 54006
Jeugdkliniek Vossenloo - 54006
Verblijf met behandeling - time-out- ervarend leven Frankrijk - 54006
Verblijfstraject basis - 54005
Gezinsbehandeling Ouder en Kind - 54005
Gezinstraumabehandeling - 54005
Gezinskliniek De Borch - 54005
Verblijf met behandeling - gezinsbehandeling met verblijf - 54005
Landelijk Werkende Instellingen - 54009
Binnen deze module vallen vormen van verblijf met behandeling. De duur van de opname kan variëren. Het kan gaan om vormen van gezinsbehandeling, behandelgroepen, maar ook om 3- milieuvoorzieningen. Het behandeltraject voor onze jeugdigen wordt afgestemd op de persoonlijke situatie en mogelijkheden van deze jeugdige en het netwerk (breder dan alleen ouders). Waarbij het uitgangspunt is dat wat thuis kan, daar ook gedaan wordt. Dus ambulant wat kan, residentieel wat nodig is. Het perspectief voor de jongere wordt duidelijk, waarbij je onderscheid kunt maken in problematiek en levensfase.
Gezinspsychiatrie met ouderschapsbeoordeling
Gezinspsychiatrie met ouderschapsbeoordeling - 43B11
Deze module heeft betrekking op gezinspsychiatrie met ouderschapsbehandeling en ouderschapsbeoordeling van gezinnen. Het gaat daarbij enkel om de verblijfscomponent van deze vorm van jeugdhulp inclusief de groepsbehandeling van de jeugdigen. Er is bij de gezinnen die in aanmerking komen voor deze vorm van jeugdhulp sprake van meervoudige problematiek, waarbij er ernstige zorgen zijn omtrent de veiligheid en ontwikkeling van de jeugdige(n) binnen het gezin. Er is sprake van een (dreigende) uithuisplaatsing van één of meerdere kinderen. Door de inzet van gezinspsychiatrie neemt de veiligheid van kinderen in de gezinnen toe en ontvangen de ouders behandeling om weer als ouders te functioneren. Er vindt behandeling plaats door middel van een multidisciplinair behandelteam.
Crisis
Jeugdhulp crisis verblijf - 46A03
Verblijf crisis wordt ingezet als de ernst en het veiligheidsrisico in de situatie dusdanig is dat een kind niet thuis kan verblijven.
Intensive Home Treatment - 55013
Ambulante spoed hulp wordt ingezet in de thuissituatie waar acute problemen spelen. De situatie van het gezin zal in kaart worden gebracht. Het doel van de inzet is dat het gezin weer normaal kan functioneren.
Intensive Home Treatment (IHT) is een intensieve behandeling voor iedereen die in een acute psychiatrische crisis terecht komt.
Crisis Ambulant - 46A01
Bij acute zorgen over de veiligheid van een kind thuis, wordt een kind zo spoedig mogelijk op een veilige plek binnen het netwerk of een crisispleeggezin ondergebracht.
Kinderdienstencentrum
Kinderdienstencentrum - 41A03
Kinderdiensten centra (hierna: KDC’s) bieden zorg aan kinderen met een achterstand in hun ontwikkeling en aan kinderen met een verstandelijke of meervoudige beperking. De kinderen die hiervan gebruik maken hebben een ontwikkelachterstand en zullen in een aantal gevallen nooit volledig zelfstandig kunnen leven. De hoofdgrondslag is (een sterk vermoeden van) cognitieve problematiek.
Een gedwongen opname in een drie milieus- gesloten setting met een intensief gedwongen behandeltraject. De kern van het verblijf is stabilisatie en toewerken naar behandeling als kern. Plaatsing geschiedt op basis van een ‘rechterlijke machtiging gesloten jeugdzorg’.