3.1 Pleegzorg Regulier - AA020 Algemene beschrijving Het hoofddoel van pleegzorg is om de jeugdige voor korte of langere tijd een veilige plek te bieden. Tijdens de pleegzorgplaatsing wordt onderzocht of de jeugdige terug kan naar de eigen ouder(s) en zo ja, wat daarvoor nodig is. Als een terugkeer naar ouder(s) niet mogelijk is, is een pleeggezin vaak het beste alternatief voor het bieden van een veilige en stabiele leefomgeving waarin de jeugdige kan opgroeien. Pleegzorg kan in een vrijwillig of een gedwongen kader. In het vrijwillig kader wordt pleegzorg aangevraagd door ouder(s) in samenwerking met de lokale toegang. In het gedwongen kader is er sprake van een ondertoezichtstelling of voogdijregeling en vraagt de gecertificeerde instelling de pleegzorgplaatsing aan. In dat geval is er ook een machtiging uithuisplaatsing van de kinderrechter noodzakelijk. Pleegzorg is in eerste instantie gericht op terugkeer naar het eigen gezin. Er wordt dan zoveel mogelijk samen gewerkt met de eigen ouders. De duur van pleegzorg varieert mede afhankelijk van het perspectief. Pleegzorg staat het dichtst bij de natuurlijke situatie. Pleegzorg staat voor een combinatie van ‘zo gewoon mogelijk opgroeien’ en professionele hulp. De jeugdhulp eindigt wanneer de jeugdige de 18e verjaardag geen hulpvraag meer heeft, wanneer de jeugdige geen hulp meer wil of 23 jaar wordt. Kenmerken jeugdige/ouders - Pleegzorg wordt ingezet op het moment dat ouders geheel of gedeeltelijk niet meer in staat zijn voor de jeugdige te zorgen.
- Pleegzorg kan worden ingezet voor jeugdigen van 0 tot 18 jaar. Zo nodig is voortgezette pleegzorg tot 23 jaar mogelijk.
- Voortgezette pleegzorg tot 21 jaar; verlengde pleegzorg biedt een oplossing voor jeugdigen die op hun 18e, om uiteenlopende redenen, er nog niet aan toe zijn om zelfstandig te gaan wonen. Landelijk is afgesproken dat verlenging tot het 21e jaar mogelijk is als de jeugdige dat wenst.
- Nadat een beschikking voor verlenging is afgegeven kan de jeugdige, in ieder geval gedurende de tijd van de beschikking, in het pleeggezin blijven wonen. Op deze manier heeft hij of zij meer tijd om zich, met begeleiding van de pleegouders en eventuele hulpverlening, verder voor te bereiden op de zelfstandigheid.
3.2 Pleegzorg Deeltijd - AA021 Algemene beschrijving Deeltijdpleegzorg is er voor jeugdigen die een deel van de week ergens anders verblijven. Deeltijd pleegzorg is een vorm van jeugdhulp bedoeld voor jeugdigen die tijdelijk niet thuis kunnen wonen en waarbij hun ouders, ook met hulp en ondersteuning, de jeugdigen niet volledig thuis kunnen opvoeden. Het betreft een tijdelijke gedeeltelijke vervanging van de opvoedsituatie van de jeugdige, waarbij het contact met de ouders behouden blijft. Voor het overige is deeltijdpleegzorg gelijk aan reguliere pleegzorg. Kenmerken jeugdige/ouders Zie pleegzorg regulier De ouders van de jeugdige zijn overbelast en hebben hersteltijd nodig of om tijd te kunnen besteden aan andere jeugdige(n) binnen het gezin. 3.3 Gezinshuis - AA022 Algemene beschrijving Gezinshuiszorg betreft wonen en begeleiding in een gezinsvorm. In een gezinshuis wonen gezinshuisouders met meerdere geplaatste jeugdigen en soms ook eigen kinderen. Gezinshuisouders zijn beroepsopvoeders die 7 dagen per week 24 uur per dag beschikbaar zijn. Een gezinshuis biedt een vervangende gezinssituatie en biedt een stabiele opvoeden opgroeiomgeving, waar nodig aangevuld met professionele behandeling. Het hoofddoel van gezinshuizen is om de jeugdige voor korte of langere tijd een veilige plek te bieden. Plaatsing in een gezinshuis is altijd gericht op perspectief, zo snel mogelijke terugkeer naar de eigen ouders, tenzij dit niet mogelijk is. Kenmerken jeugdige/ouders - De jeugdige heeft complexe problemen, en is vaak wat ouder dan het gemiddelde pleegkind.
- De jeugdige heeft een opvoed- of behandelvraag die niet in een pleeggezin of eigen netwerk kan worden opgepakt. De jeugdige heeft een begeleidingsvraag en kan en behandelvraag hebben, afhankelijk van de problematiek.
- De jeugdige wordt (in principe) in staat geacht in een gezinsstructuur te functioneren.
- De jeugdige kan om verschillende redenen tijdelijk of langdurig niet meer bij ouders wonen.
- Gezinshuis kan worden ingezet voor jeugdigen van 0 tot 18 jaar. Zo nodig is voortgezette pleegzorg tot 23 jaar mogelijk. Landelijk is afgesproken dat verlenging tot het 21e jaar mogelijk is als de jeugdige dat wenst.
- De jeugdige heeft vaak veel meegemaakt. Er kan sprake zijn van gedragsproblematiek, hechtingsproblematiek of loyaliteitsproblemen.
- De jeugdige heeft soms een verstoorde relatie met ouders, er kan ook persoonlijke problematiek bij de ouders spelen.
3.4 Logeren - AA023 Algemene beschrijving - Logeren is een vorm van ondersteuning die gericht is op het ontlasten van de ouder/verzorger/gezin, ook wel aangeduid als respijtzorg. Doel is te voorkomen dat het gezin of individuele gezinsleden overbelast raakt/raken, dit kan ook tijdelijk zijn om balans te vinden in het gezin. Daarnaast kan er gedurende het logeren gewerkt worden aan de begeleidingsdoelen van de jeugdige.
- Bij logeren krijgen jeugdigen met psychosociale- of gedragsproblemen hulp en begeleiding. Zij kunnen de hele dag en nacht bij de aanbieder verblijven.
- Logeren kan ingezet worden als door de problematiek van de jeugdige, dan wel diens gezin/ouder/verzorger deze ondersteuning niet of niet structureel georganiseerd kan worden met voorliggende voorzieningen of in het netwerk of niet mogelijk is door deeltijdpleegzorg.
Kenmerken jeugdige/ouders - De Jeugdige heeft een lichte-, tot middelzware opvoed- of behandelvraag en kan hiervoor (tijdelijk) niet in een pleeggezin of eigen netwerk terecht
- De jeugdige komt uit een (dreigend) overbelast gezin.
3.5 Ouder en kind plekken - verblijf en opvoedondersteuning - AA024 Algemene beschrijving De hulp richt zich op het gedrag en handelen van de ouder(s) in de opvoeding/verzorging. Het gaat hierbij om het bieden van veiligheid, het stimuleren van de sociale en affectieve ontwikkeling van de jeugdige, gedragsregulatie, gezondheid en opleiding. Er kan sprake zijn van een nog ongeboren kind, waarbij moeder intensieve extra begeleiding/ondersteuning nodig heeft om het kind vanaf de geboorte voldoende te leren voorzien in basale eerste levensbehoeften, affectieve ontwikkeling en veiligheid. Uiteraard wordt ook (aanstaande) vader in de hulpverlening betrokken, indien aanwezig/gewenst. Opname van ouder(s) en kind gezamenlijk is noodzakelijk om aan de gestelde doelen te werken en ontwikkeling en veiligheid van het kind te kunnen waarborgen. Opname heeft als doel uithuisplaatsing van een (ongeboren) kind te voorkomen. Er is een woonplek met begeleiding op maat voor (jonge) ouder(s) en hun kind. Binnen het traject levert de aanbieder beschermd wonen met huisvesting, voeding, persoonlijke verzorging, persoonlijke begeleiding, groepsbegeleiding, (begeleiding bij) dagbesteding, scholing, opvoedondersteuning, hechtingsdiagnostiek, monitoren ontwikkeling van het kind, begeleiding bij omgangsregelingen, contact met netwerk en crisisinterventie. In dit product gaat het om Verblijf en opvoedondersteuning . - Alleen als het hoofddoel opvoedondersteuning van de ouder is, valt het onder jeugdhulp op basis van de Jeugdwet. Indien er sprake is van toekenning via de Wlz of Wmo van een verblijfcomponent voor de ondersteuning van de ouder vallen deze kosten buiten dit product. Om deze reden is er uitvraag naar twee producten ouder en kind plekken, namelijk:
- Verblijf en opvoedondersteuning en alleen opvoedondersteuning, waarbij de kosten voor verblijf worden vergoed vanuit de Wlz/Wmo.
Kenmerken jeugdige/ouders - Ouders met kinderen die uit zichzelf onvoldoende veiligheid en/of opvoedingsondersteuning kunnen bieden aan hun kind(eren) en te weinig netwerkondersteuning hebben om dit te compenseren.
- Vaak is er sprake van LVB en/of psychiatrische problematiek of een jonge leeftijd van de ouder.
- Ouders kunnen tijdelijk niet zelfstandig wonen of terugvallen op hun eigen netwerk.
- Er kan daarnaast sprake zijn van kind-eigen problematiek.
3.6 Ouder en kind plekken - alleen opvoedondersteuning - AA025 Algemene beschrijving De hulp richt zich op het gedrag en handelen van de ouder(s) in de opvoeding/verzorging. Het gaat hierbij om het bieden van veiligheid, het stimuleren van de sociale en affectieve ontwikkeling van de jeugdige, gedragsregulatie, gezondheid en opleiding. Er kan sprake zijn van een nog ongeboren kind, waarbij moeder intensieve extra begeleiding/ondersteuning nodig heeft om het kind vanaf de geboorte voldoende te leren voorzien in basale eerste levensbehoeften, affectieve ontwikkeling en veiligheid. Uiteraard wordt ook (aanstaande) vader in de hulpverlening betrokken, indien aanwezig/gewenst. Opname van ouder(s) en kind gezamenlijk is noodzakelijk om aan de gestelde doelen te werken en ontwikkeling en veiligheid van het kind te kunnen waarborgen. Opname heeft als doel uithuisplaatsing van een (ongeboren) kind te voorkomen. Er is een woonplek met begeleiding op maat voor (jonge) ouder(s) en hun kind. Binnen het traject levert de aanbieder beschermd wonen met huisvesting, voeding, persoonlijke verzorging, persoonlijke begeleiding, groepsbegeleiding, (begeleiding bij) dagbesteding, scholing, opvoedondersteuning, hechtingsdiagnostiek, monitoren ontwikkeling van het kind, begeleiding bij omgangsregelingen, contact met netwerk en crisisinterventie. In dit product gaat het om alleen opvoedondersteuning. Kenmerken jeugdige/ouders - Ouders met kinderen die uit zichzelf onvoldoende veiligheid en/of opvoedingsondersteuning kunnen bieden aan hun kind(eren) en te weinig netwerkondersteuning hebben om dit te compenseren.
- Vaak is er sprake van LVB en/of psychiatrische problematiek of een jonge leeftijd van de ouder.
- Ouders kunnen tijdelijk niet zelfstandig wonen of terugvallen op hun eigen netwerk. Er kan daarnaast sprake zijn van kind-eigen problematiek
3.7 Verblijf open - groepswonen - AA026 Algemene beschrijving Verblijf open - groepswonen is verblijf zonder behandelend karakter bij een zorgaanbieder waar jeugdigen langer dan 3 etmalen per week verblijven of wonen, gepaard gaande met/resultaten die zijn gericht op begeleiding, persoonlijke verzorging en activiteiten. Het hoofddoel van Verblijf open - groepswonen om de jeugdige voor korte of langere tijd een veilige plek te bieden. Plaatsing op Verblijf open - groepswonen is altijd gericht op perspectief, zo snel mogelijke terugkeer naar de ouders, tenzij overeengekomen is dat dit niet bevorderlijk is voor de jeugdige. Kenmerken jeugdige/ouders - De jeugdige kan niet meer (volledig) thuis wonen en ook niet worden geplaatst bij pleegouders of een gezinshuis.
- De jeugdige heeft complexe problemen.
- De jeugdige heeft een opvoed- of behandelvraag die niet in een pleeggezin, gezinshuis of eigen netwerk terecht kan worden opgepakt. Er zijn vaak complexe problemen. De jeugdige heeft een begeleidingsvraag en kan een behandelvraag hebben, afhankelijk van de problematiek.
- De jeugdige kan om verschillende redenen tijdelijk of langdurig niet meer bij ouders wonen.
- De jeugdige is 0 tot 18 jaar, heeft vaak veel meegemaakt. Er kan sprake zijn van gedragsproblematiek, hechtingsproblematiek of loyaliteitsproblemen.
- De jeugdige heeft soms een verstoorde relatie met ouders.
3.8 Verblijf open - kamertraining/woonbegeleiding - AA027 Algemene beschrijving Het hoofddoel van verblijf open is om de jeugdige voor korte of langere tijd een veilige plek te bieden ter voorbereiding op volwassenheid en mogelijke zelfstandigheid Verblijf open is zonder behandelend karakter bij een zorgaanbieder waar jeugdigen langer dan 3 etmalen per week verblijven of wonen, gepaard gaande met/resultaten die zijn gericht op begeleiding, persoonlijke verzorging en activiteiten. Kenmerken jeugdige/ouders - De jeugdige kan zichzelf grotendeels al zelfstandig redden, heeft echter nog enige tijd een steuntje in de rug nodig tot de daadwerkelijke overgang naar volwassenheid/zelfstandigheid (in sommige gevallen zal een steuntje in de rug levenslang nodig blijven).
- De jeugdigen kan (tijdelijk) niet (volledig) thuis wonen en ook niet worden geplaatst bij pleegouders of een gezinshuis.
- De jeugdige heeft met complexe problemen al dan niet met een verstandelijke handicap.
- De jeugdige heeft een begeleidingsvraag en kan een behandelvraag hebben, afhankelijk van de problematiek.
- De jeugdige is 16 tot 18 jaar, heeft vaak veel meegemaakt. Er kan sprake zijn van gedragsproblematiek, hechtingsproblematiek of loyaliteitsproblemen.
- De jeugdige heeft soms een verstoorde relatie met ouders, er kan ook persoonlijke problematiek bij de ouders spelen.
3.9 Verblijf besloten - driemilieuvoorziening - AA028 Algemene beschrijving Het doel van verblijf besloten is om met 24 uurs behandeling stabiliteit, veiligheid en positieve interactie tussen de jeugdige en zijn omgeving voldoende te herstellen. Voor dit herstel van ‘het normale leven’ heeft de jeugdige een behandelomgeving nodig waarin binnen de drie leefsferen een hoge mate van toezicht, veiligheid en voorspelbaarheid aanwezig zijn. De drie leefsferen (milieus) zijn dan ‘thuis’, onderwijs en behandeling. Het gaat om verblijf, school/werk, vrije tijd in een open voorziening, vrijwillig of met een jeugdbeschermingsmaatregel van de kinderrechter. Kenmerken jeugdige/ouders - De jeugdige heeft ernstige gedragsproblemen, al dan niet met een verstandelijke handicap (IQ van 50 tot 85) en/of psychiatrische problematiek.
- Gezin en omgeving bieden onvoldoende basis voor een ambulant traject: verblijfsgebonden aanbod is noodzakelijk. Ook urgentie en zwaarte problematiek vragen om verblijfs-gebonden aanbod.
- Problematiek betreft bijvoorbeeld drugsgebruik, zwerfgedrag, loverboys.
3.10 Verblijf besloten - Jeugdzorgplus - AA029 Algemene beschrijving Gesloten jeugdzorg of Jeugdzorg Plus is een zeer intensieve vorm van gespecialiseerde jeugdhulp waarbij de vrijheden van de jeugdige kunnen worden ingeperkt, om te voorkomen dat de jeugdige zich onttrekt of onttrokken wordt aan de hulp die hij nodig heeft. Vaak is er sprake van een situatie waarbij de jeugdige ernstig in gevaar is door toedoen van zichzelf of door derden. Jeugdzorg Plus heeft als doel jeugdigen met ernstige gedragsproblemen te behandelen en een dusdanige gedragsverandering te bewerkstelligen dat deze jeugdigen weer kunnen participeren in de maatschappij. De jeugdige wordt daartoe opgenomen in een Jeugdzorg Plus instelling. Jeugdzorg Plus wordt ingezet nadat een kinderrechter op verzoek van een gezaghebbende ouder, de Raad voor de Kinderbescherming of een gecertificeerde instelling heeft vastgesteld dat er sprake is van ernstige (gedrags)problematiek die de jeugdige in zijn ontwikkeling bedreigt. Opdrachtgever heeft in dit verband een 'leveringsverplichting': als de rechter een machtiging afgeeft dient de gemeente ervoor te zorgen dat de jeugdige geplaatst kan worden. Verblijf gesloten betreft een regime: zorg en inrichting van locatie dient aan eisen te voldoen. Het betreft een “Drie milieus voorziening” (verblijf, school/werk en vrije tijd). Er kunnen beperkende maatregelen worden toegepast. Deze maatregelen worden ingezet bij aanvang van de machtiging (door een rechter) en de mogelijkheid om deze in te zetten vervallen zodra de machtiging is beëindigd. De behandeling door Opdrachtnemer is erop gericht om de impact van de beperkende maatregelen zo passend mogelijk te laten zijn, en de jeugdige voor te bereiden op een tijd waarin er geen noodzaak maar ook geen mogelijkheid meer is voor beperkende maatregelen. Het niet beschikbaar hebben van een vervolgplek mag geen reden zijn om de periode van gesloten jeugdzorg niet te verlengen. Kenmerken jeugdige/ouders - De jeugdige is 12-18 jaar (soms iets jonger), en door toedoen van zichzelf en/of anderen in een dermate onveilige situatie verkerend dat de jeugdige beschermd dient te worden tegen zichzelf of anderen. Vaak gaat dit gepaard met ernstige gedragsproblematiek waar behandeling voor nodig is.
- Er is vaak sprake van ouder-kind relatieproblematiek, opvoedingsproblematiek en soms persoonlijke problematiek bij de ouders.
- Er is sprake van sterk oppositioneel en/of antisociaal gedrag.
- Er is sprake van emotionele, sociale, cognitieve en/of gedragsproblemen of een combinatie daarvan.
- Onderliggend kunnen er één of meerdere psychiatrische diagnoses zijn.
- In veel situaties is sprake van systeemproblematiek.
- Er kan sprake zijn van seksuele problemen, middelengebruik en verwaarlozing of uitbuiting.
- Contra-indicatie voor gesloten jeugdzorg is een jeugdige die geen wegloopgedrag vertoont en gemotiveerd is voor behandeling.
3.11 GGZ-verblijf intensiteit - AA031 t/m AA033 Algemene beschrijving De jeugd GGZ biedt hulp aan jeugdigen met psychiatrische stoornissen en psychische problemen op basis van de DSM-V zoals ASS, ADHD, eetstoornissen, depressiviteit, verslaving, angststoornissen en gedragsstoornissen. Bij behandeling met verblijf is het niet mogelijk dat de behandeling thuis plaatsvindt of dat de jeugdige thuis verblijft. De jeugdige verblijft daarom elders dan thuis onder verantwoordelijkheid van een jeugdhulpaanbieder. Het betreft een besloten setting met geringe aanpassingen. Voor een deel van de jeugdigen geldt dat vrijheidsbeperkende maatregelen zijn opgelegd (zij mogen enkel met afspraken het terrein verlaten). Er is sprake van een nachtdienst over meerdere afdelingen met slaapdiensten als achtervang. Het gaat hier om 7 x 24 uurs zorg, uitgevoerd door een behandelteam. Voor behandeling is specifieke deskundigheid van de professional vereist. Het merendeel van de jeugdigen blijft doorgaans doordeweeks dan wel in het weekend in de kliniek en gaat in het kader van het behandelplan met regelmaat (1 dagdeel per week) naar huis om te oefenen. Het product GGZ-verblijf is ingedeeld in de categorieën licht, midden, zwaar en extra zwaar. De intensiteit van de inzet en complexiteit van de jeugdigen bepalen de indeling. Dit is in onderstaande tabel aangegeven: Zwaarte | Kenmerk | GGZ licht | Lichte of beperkte verzorgingsgraad | GGZ midden | Gemiddelde of matige verzorgingsgraad | GGZ zwaar | Intensieve of extra intensieve verzorgingsgraad | GGZ extra zwaar | Zeer intensieve verzorginsraad | De kosten voor het voorschrijven van psychofarmaca en de psychofarmaca zelf maken onderdeel uit van het integrale tarief voor behandeling met verblijf. (Beeldvormend/handelingsgericht) diagnostisch onderzoek of observatieonderzoek is onderdeel van de behandeling. Het verblijf, begeleiding en persoonlijke verzorging gericht op de jeugdige maken onderdeel uit van het product. Het kan zijn dat er intensieve ambulante hulp (gericht op het gezin of systeem) nodig is. Deze ondersteuning wordt door andere (hoger opgeleide) disciplines geboden dan de groepsleiding. Deze specifieke ondersteuning wordt ingezet door het afgeven van een aparte beschikking voor een vorm van ambulante behandeling in de thuissituatie. De kosten hiervan zitten niet verdisconteerd in het tarief van GGZ Verblijf. Opdrachtnemer bepaalt welke zwaarte binnen het product GGZ Verblijf wordt ingezet. Kenmerken jeugdige/ouders - Er is (een vermoeden van) een diagnose op basis van een psychisch of psychiatrisch probleem of ernstige gedragsproblemen.
- De jeugdige heeft een verstoring (instabiel) in het psychiatrisch ziektebeeld (psychisch, sociaal en somatisch functioneren), waardoor er een noodzaak tot opname is om de geneeskundige zorg te leveren.
- De jeugdige heeft beperkte zelfstandigheid, deskundige sturing is nodig, vaak taken overnemen.
- Er is een reële kans op gedragsescalaties. Er is sprake van externaliserend/internaliserend gedrag. De jeugdige vertoont over het algemeen ernstige gedragsproblemen/agressie, dan wel ernstige verstoringen in het psychosociale functioneren.
- Er is sprake van een beperkt niveau van functioneren. De jeugdige loopt achter op een aantal ontwikkeltaken en/of vertoont probleemgedrag.
- Een goede communicatie is niet altijd mogelijk, de jeugdige staat niet altijd open voor ondersteuning, het leervermogen is beperkt. Er kan sprake zijn van verbaal agressief, manipulatief, dwangmatig en destructief gedrag.
- Wat betreft de Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen/Bezigheden in het Dagelijks Leven zijn begeleidende ondersteuning en structureel toezicht noodzakelijk.
|